Sprzedawca poradził, bym zawsze tak przechowywała dynie. Super trik

dynie
fot. Pixabay

Jesień to sezon na jabłka, śliwki i oczywiście dynie. Aby cieszyć się najlepszym smakiem dyni przez długi czas, należałoby ją właściwie przechowywać. Poniżej zamieściliśmy kilka wskazówek, dzięki którym jesienny smakołyk zachowa świeżość przez wiele tygodni.

REKLAMA

Przechowywanie dyni w domu. O czym należy pamiętać?

Na początku warto podkreślić, iż ogromne znaczenie w tej sytuacji ma sam wybór dyni w sklepie. Należy zawsze sięgać po warzywo z twardą skórką, które ma wyrazistą barwę. Odpadają egzemplarze z jakimikolwiek defektami. Trzymaj się tych wskazówek, a najpewniej wybierzesz dojrzałą sztukę, która przetrzymywana w optymalnych warunkach, przetrwa dłuższy czas. Skoro wspomnieliśmy już o warunkach składowania, to przejdźmy do konkretów. Dynię po zakupie warto przechowywać w zimnym pomieszczeniu – pożądana temperatura wynosi około 15°C. Dodatkowo warzywo nie powinno być narażone na sporą wilgotność i ostre słońce.

Wilgoć najprawdopodobniej ponagli proces psucia się dyni. W tym drugim przypadku sprawa jest podobna – nadmierne światło słoneczne może sprawić, że warzywo prędzej utraci świeżość, a temu chcesz przecież zapobiec. Ponadto dyni należy zapewnić nieograniczony dostęp do powietrza, więc nigdy nie zamykaj jej w hermetycznym opakowaniu.

REKLAMA

Powyższe rady dotyczą przetrzymywania całej, surowej dyni. Jeżeli ją przekroisz i poddasz np. pieczeniu czy gotowaniu, to wtedy umieść ją w szczelnym pudełku i tak przechowuj. Warzywo możesz również schować do zamrażalnika.

Na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych przepisów na potrawy z dynią. Polecamy smaczną zupę krem, sernik, bułeczki i bigos.

REKLAMA

Podziel się: