Tą zupą zajadali się Królowie Polski. Była niezwykle syta, rozgrzewająca i pyszna w smaku. Jej przygotowanie nie należy do najszybszych, ale warto poświęcić swój czas na tak obłędne doznania smakowe.
Flaki to zupa, którą kiedyś zajadano się dosłownie po uszy, szczególnie w czasach, gdy rządzili Królowie Polski. To właśnie na ich stołach flaki pojawiały się najczęściej. Poznaj starą recepturę i przekonaj się, jakie to pyszne.
Flaki – aromatyczne i sycące. Przepis
Składniki:
1 kg flaków (czyszczone i sparzone)
2 cebule
2 marchewki (pokrojone w plastry)
1 pietruszka korzeń (pokrojony w plastry)
1 selera korzeń (pokrojony w plastry)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
2 łyżki oleju roślinnego
2-3 liście laurowe
5 ziaren pieprzu czarnego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
Przygotowanie:
Flaki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej je wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wlej zimną wodę, dodaj sól, a potem gotuj flaki, aż będą miękkie. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera i duś wszystko przez kilka minut.
Do duszonych warzyw dodaj ugotowane flaki, a potem dobrze wymieszamy wszystko razem. Wrzuć liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Mieszaj chwilę, a potem duś na małym ogniu przez około 10 minut, aby smaki się przegryzły.
Zalej wszystko bulionem warzywnym lub drobiowym, następnie gotujemy razem przez kolejne 30-40 minut. Podawaj flaczki gorące z kawałkiem chleba. Smacznego!