Mięso po rosole zamieniam w pasztet i moja cała rodzina jest zachwycona. To idealny pomysł na wzbogacenie kanapek i nie marnujemy żywności. Poznaj przepis.
Podczas gotowania rosołu zostaje po nim mięso, z którym nie wiemy co zrobić. Warto wykorzystać je do przygotowania pysznego pasztetu na kanapki. Nie tylko nie zmarnujemy składników, ale stworzymy doskonałe danie, które szybko stanie się hitem w każdej rodzinie.
Pasztet z mięsa po rosole. Przepis
Składniki:
Mięso po rosole (kurczak, wołowina, wieprzowina – ilość według potrzeb)
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozdrobnij mięso po rosole, a następnie usuń kości. Na patelni rozgrzej masło, a potem podsmaż cebulę z czosnkiem, do momentu, aż zmiękną. Wrzuć mięso i smaż przez kilka minut. Mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj do mięsa sól, pieprz, następnie inne przyprawy według własnych upodobań. Możesz dodać zioła takie jak tymianek, rozmaryn czy oregano.
Przełóż masę z patelni do blendera, następnie daj jajko, majonez, musztardę i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Gotowy pasztet przenieś do słoika lub foremki, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Pasztet świetnie łączy się z chlebem, bagietką. Podawaj go z kiszoną kapustą, ogórkami. Smacznego!