Tradycyjny biszkopt może się nam czasem nie udać. Wpływają na to różne czynniki, np. temperatura składników czy błędy w ich odmierzaniu. Dziś mamy dla ciebie łatwy przepis na puszyste ciasto, które zdetronizuje klasyczny biszkopt. Leć prędko do sklepu po kilka produktów niezbędnych do stworzenia deseru „trzy mleka”. Efekt oczaruje całą twoją rodzinę.
Recepturę na ciasto „trzy mleka” wymyślono w Meksyku. Od razu zawojowała tamtejsze kuchnie i punkty gastronomiczne. Prawie wszyscy mieszkańcy się nim delektują. A skąd wzięła się nazwa „trzy mleka”? To nie żaden sekret. Nawiązuje do trzech rodzajów mleka, którymi zostaje posmarowany wypiek po upieczeniu. Chodzi o zwykłe mleko krowie, śmietanę wysokoprocentową i mleko skondensowane.
Przepis pyszne ciasto „trzy mleka”. Absolutny hit!
Lista składników:
110 g masła,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
szczypta soli,
300 ml mleka skondensowanego słodzonego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka mleka,
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%,
370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub kardamonu,
łyżka cukru pudru,
300 ml śmietany kremówki 36%.
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności roztapiamy masło i łączymy je z mlekiem, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, gałką muszkatołową lub kardamonem przesiewamy do naczynia.
Do osobnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i aromat waniliowy, ubijamy mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Dodajemy do niej suchą mieszankę i miks maślano-mleczny. Robimy to powoli, porcjami. Na koniec całość starannie mieszamy robotem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160°C przez ok. 40 minut.
W międzyczasie łączymy śmietanę kremówkę, mleko skondensowane i aromat waniliowy. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z pieca i nakłuwamy wykałaczką w kilku obszarach. Polewamy kremem mlecznym, pomagając sobie łyżeczką. Po ostudzeniu wkładamy deser do chłodziarki.
Zimną śmietanę (300 ml) ubijamy wraz z cukrem pudrem, a potem rozprowadzamy ją na powierzchni wypieku. Posypujemy płatkami migdałów lub cynamonem i podajemy. Smacznego.