Uważasz, że wypieki bez mąki, oleju i cukru nie mogą się udać? A jednak! Najlepszym tego przykładem jest mega czekoladowe ciasto z poniższej receptury. Zawsze wychodzi, jest zdrowe i pyszne. Na taki grzeszek mogą sobie pozwolić nawet osoby dbające o figurę. Ciasto nie tuczy, nie zawiera sztucznych dodatków, a w jego skład wchodzą same proste składniki. Jest smaczne pomimo braku mąki czy białego cukru. Wszystko dzięki 1 warzywnej wkładce.
Wielbiciele czekolady mają powód do radości. Słodkie i ekstra kakaowe ciasto skradnie podniebienie każdego łakomczucha. Frykas, który dziś proponujemy, powstaje natychmiastowo i można zaserwować go np. na przyjęcie, spotkanie ze znajomymi lub zjeść samemu w towarzystwie filiżanki czarnej kawy.
Najlepsze ciasto zrobisz bez mąki
Bazą większości słodkich wypieków jest mąka. Niekiedy można zastąpić ją innym składnikiem, np. płatkami owsianymi. Oprócz nich będziesz potrzebować jeszcze marchewki. Warzywo zapewni ciastu wilgotność i nada lekko słodkich nut smakowych. Zatem masz gwarancję, że deser nie będzie suchy.
A cukier? Zastąp zwykły biały cukier słodzikiem – do wyboru masz różne rodzaje tego wyrobu, np. ksylitol, erytrol, stewię. To znacznie lepsze i zdrowsze rozwiązanie. Cukier szkodzi zdrowiu, o czym wie chyba każdy. Czekoladowy specjał będzie miał pożądany słodki smak bez jego udziału.
Jak przygotować dietetyczne ciasto czekoladowe?
Składniki:
3 jajka
1 duża marchewka
1 kopiasta łyżka kakao
100 g zmielonych płatków owsianych
dowolny słodzik
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę:
30 g czekolady na polewę
orzechy
2 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Wbij jajka do naczynia i rozbełtaj. Obierz marchew, rozdrobnij ją na małych oczkach tarki i wrzuć do naczynia. Dodaj kakao, zmielone płatki owsiane, słodzik (jaki chcesz, np. erytrol, miód lub ewentualnie cukier), a także proszek do pieczenia.
Dokładnie połącz wszystkie składniki i przelej masę do keksówki lub niedużej tortownicy (średnica ok. 16 cm). Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 25-30 minut.
Pokrój czekoladę na małe kawałki i przełóż do rondelka. Zalej mlekiem i podgrzewaj pomału, by czekolada stała się płynna. Drobno pokrój orzechy. Czekoladowy wypiek po upieczeniu ozdób przyrządzoną polewą i posyp jego wierzch kawałkami orzechów. Smacznego.