Makowiec w wersji zakręconej to prosty i wyjątkowo smaczny wypiek, który z pewnością zachwyci twoich bliskich przy stole. Jego tajemnicą jest obfita ilość masy makowej, która nadaje mu nie tylko intensywny smak, ale także utrzymuje wilgotność przez dłuższy czas.
Zakręcony makowiec jest niezwykle łatwy w wykonaniu, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Najlepiej zrobić to ciasto z podwójnej porcji, bo znika z blachy zdecydowanie za szybko.
Zakręcony makowiec – przepis, który zachwyci każdego podczas świąt
Składniki: tortownica 24 cm
» 400 g mąki + 1 łyżka mąki
» 25 g świeżych drożdży
» 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru
» 120 ml ciepłego mleka
» 2 jajka
» 75 g roztopionego masła
» 1 duża puszka masy makowej
» 4 łyżki cukru pudru + sok z połowy pomarańczy
» skórka kandyzowana z pomarańczy
Przygotowanie:
Wkrusz świeże drożdże do miski, następnie wlej ciepłe mleko. Wsyp łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, a potem wymieszaj. Całość nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Gdy rozczyn jest gotowy, wlej go do miski wraz z mąką, następnie dodaj cukier, jajka, roztopione masło i zagnieć ciasto. Po kilku minutach ciasto będzie lekko się lepić i tak ma być. Pozostaw ciasto w misce, następnie posyp wierzch odrobiną mąki i nakryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat, a następnie zagnieć i rozwałkuj na spory prostokąt (ok 3-5 mm grubości). Na ciasto wykładaj masę makową – w miarę równą warstwę. Ciasto z masą pokrój na paski ok. 4 cm, a następnie zwijaj kilka pierwszych kawałków w spiralę. Ustaw ją na środku blaszki i owijaj dookoła pozostałe części.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z funkcją góra dół i piecz 35-40 minut. Smacznego!