Dorsz to delikatna ryba, która świetnie smakuje jeśli jest dobrze przygotowana. Najlepiej sprawdzi się na Wigilię, to właśnie wtedy ryby odgrywają tego dnia główną rolę.
Przepis na dorsza, który przebija smakiem popularną rybę po grecku. Jest szybki w przygotowaniu, delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis i wypróbuj.
Jest lepsza niż ryba po grecku. Przepis
Składniki:
» 6 filetów dorsza
» zielona papryka
» czerwona papryka
» marchew
» pomidory w puszce
» 3 ząbki czosnku
» 200 ml przecieru pomidorowego
» 1 łyżka octu
» 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
» sól i pieprz
» 1 łyżeczka papryki słodkiej
» pół łyżeczki chili (opcjonalnie)
» 1 liść laurowy
» olej
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Paprykę zieloną i czerwoną, marchewkę pokrój na drobne, ale nie duże kawałki. Wrzuć wszystko na patelnię i duś pod przykryciem kilka minut, następnie dodaj pokrojone pomidory w puszce. Duś kilka minut, a potem dodaj przecier pomidorowy, ocet, sos sojowy, paprykę słodką, chili, liść laurowy, pieprz, sól do smaku. Całość duś około 25 minut na delikatnym ogniu. I gotowe, smacznego!