REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRosół zachwyci wszystkich gości. Ten składnik podkręci jego smak

Rosół zachwyci wszystkich gości. Ten składnik podkręci jego smak

rosół
fot. screen Youtube / My Polish Cuisine

Jedną najpopularniejszych zup w Polsce jest bez wątpienia rosół. Przyrządzamy go z mięsa wysokiej jakości, jędrnych warzyw i pachnących przypraw. Niektórzy wzbogacają esencjonalny bulion o jeszcze jeden składnik. Dzięki niemu zupa smakuje dużo lepiej. Wypróbuj jedyny w swoim rodzaju przepis na smakowity rosół z dynią.

REKLAMA

Dynia podkręci smak kultowego rosołu. Spróbuj, a nie pożałujesz

Popularną zupę gotujemy zazwyczaj na niedzielę lub inne uroczystości. Jest smaczna i aromatyczna, a dodatku świetnie rozgrzewa organizm i pomaga szybciej wrócić do zdrowia podczas infekcji. Każdy domowy kucharz ma swój sposób na gotowanie rosołu. Danie ma bogatszy smak, gdy zostanie przyrządzone na różnych gatunkach mięsa. Nie bez znaczenia są też jarzyny – powinny świeże i zdrowe, a cebulę należy wcześniej opalić.

Niedawno moim oczom ukazał się niesamowity przepis na rosół z niecodzienną wkładką. Ugotowałam, spróbowałam i nie żałuję, a moja rodzina też go sobie chwali. Gdy podczas degustacji zdradziłam, że w zupie znajduje się dynia, domownicy byli bardzo zaskoczeni i chętnie prosili o dokładki.

Przepis na wyśmienity rosół z dynią

Składniki:
4 litry wody
2 marchewki
2 udka z kurczaka
3 skrzydełka z kurczaka
1 pietruszka
4 ziela angielskie
1 cebula
4 liście laurowe
kawałek pora
kawałek selera
pieprz i sól
300 g dyni
makaron

REKLAMA

Przygotowanie:
Najpierw do garnka z zimną wodą włóż skrzydełka i udka z kurczaka. Gotuj wszystko na małym gazie przez mniej więcej 40 minut. Pokrój pietruszkę, marchewkę, por, seler i wrzuć warzywa do wywaru. Daj do garnka także opaloną cebulę.

Wzbogać wywar o ziele angielskie oraz liście laurowe, gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie dołóż pokrojoną w kostkę dynię, dopraw rosół czarnym pieprzem, solą i trzymaj na gazie jeszcze przez kwadrans. Ugotowaną zupę serwuj z makaronem i posyp pokrojoną natką pietruszki. Smacznego.

Dzięki dyni bulion ma nieco inny smak, co nie oznacza, że jest gorszy – wręcz przeciwnie. Gdy tylko skosztujesz tej wersji rosołu, będziesz non-stop do niej wracać. Danie ma fantastyczny smak, świetnie rozgrzewa i syci na długo. Posmakuje zarówno najmłodszym koneserom, jak i tym starszym. W moim domu ten wariant rosołu stał się przebojem. Z ręką na sercu mogę stwierdzić, że to najlepszy rosół, jaki do tej pory jadłam.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA