Dawno nie jadłam tak pysznych schabowych. Ten przepis to absolutna rewelacja
Niedawno odkryłam przepis na mistrzowskie kotlety schabowe. Jednak nie są to pospolite schabowe, jakie podajemy na niedzielny obiad. Ta wersja kultowego specjału jest bogatsza i w dodatku smaczniejsza. Niedawno odwiedziłam znajomą, która zaserwowała to cudeńko. Długo prosiłam o przepis, aż w końcu się udało. Na drugi dzień przygotowałam identyczne danie dla moich lokatorów. Wszystkim bardzo smakowało. Jeśli jesteś ciekaw tej receptury, to koniecznie wypróbuj ją w swojej kuchni. Schab po cygańsku jest wyśmienity.
REKLAMA
Cygańska odsłona kotletów schabowych nie ma sobie równych
Po zamarynowaniu schabu i przełożeniu go papryką, cebulą oraz kiszeniakami uzyskasz wyśmienitą i sycącą potrawę obiadową, która szczególnie posmakuje wszystkim mięsożercom. Przygotuj kotlety schabowe po cygańsku – to obiadowy pewniak.
Przepis na kotlety schabowe po cygańsku
Składniki:
800 g schabu
80 g koncentratu pomidorowego
4 nieduże ogórki kiszone
2 średnie cebule
1 większa papryka czerwona
3 ząbki czosnku
20 g musztardy
sól i pieprz w ilości do smaku
50 g majonezu
25 g ketchupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
125 ml chłodnej wody
REKLAMA
Wykonanie:
Na początku przygotuj marynatę. W naczyniu połącz ketchup, musztardę, majonez, koncentrat pomidorowy i wodę. Dodaj przyprawy, czyli ok. pół łyżeczki soli, sproszkowaną paprykę, pieprz wg uznania, a także przeciśnięty czosnek. Wymieszaj, odstaw marynatę na moment i zajmij się schabem.
Pokrój go na plastry (grubość ok. 1,5 cm), a potem lekko rozbijaj i każdą porcję nacieraj przyrządzoną marynatą. Układaj plastry w naczyniu, przykryj je folią spożywczą i włóż do chłodziarki na co najmniej 60 minut, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
REKLAMA
Pozbawioną nasion paprykę pokrój w paseczki, a obraną cebulę – w kosteczkę. Natomiast ogórki pokrój na niegrube plastry. Składniki połącz ze sobą. Niedużą porcję jarzyn rozmieść na spodzie formy żaroodpornej.
Na nich – porcja po porcji – kładź kotlety w marynacie (nie powinny na siebie zachodzić). Na każdym schabowym połóż trochę warzywnej mieszanki, a z wierzchu polej danie pozostałą marynatą z dna naczynia. Potrawę przykryj i piecz przez 70-80 minut. Pod koniec obróbki termicznej należałoby 1-2 razy sprawdzić stan mięsa, aby nie wyschło zbyt mocno.
Jak serwować schab po cygańsku?
Do tego dania pasują standardowe dodatki w postaci gotowanych ziemniaków czy ryżu. Równie dobrze sprawdzi się kasza lub makaron.
REKLAMA
Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne