Dawno nie jadłam tak pysznych schabowych. Ten przepis to absolutna rewelacja

kotlety schabowe po cygańsku
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Niedawno odkryłam przepis na mistrzowskie kotlety schabowe. Jednak nie są to pospolite schabowe, jakie podajemy na niedzielny obiad. Ta wersja kultowego specjału jest bogatsza i w dodatku smaczniejsza. Niedawno odwiedziłam znajomą, która zaserwowała to cudeńko. Długo prosiłam o przepis, aż w końcu się udało. Na drugi dzień przygotowałam identyczne danie dla moich lokatorów. Wszystkim bardzo smakowało. Jeśli jesteś ciekaw tej receptury, to koniecznie wypróbuj ją w swojej kuchni. Schab po cygańsku jest wyśmienity.

REKLAMA

Cygańska odsłona kotletów schabowych nie ma sobie równych

Po zamarynowaniu schabu i przełożeniu go papryką, cebulą oraz kiszeniakami uzyskasz wyśmienitą i sycącą potrawę obiadową, która szczególnie posmakuje wszystkim mięsożercom. Przygotuj kotlety schabowe po cygańsku – to obiadowy pewniak.

Przepis na kotlety schabowe po cygańsku

Składniki:
800 g schabu
80 g koncentratu pomidorowego
4 nieduże ogórki kiszone
2 średnie cebule
1 większa papryka czerwona
3 ząbki czosnku
20 g musztardy
sól i pieprz w ilości do smaku
50 g majonezu
25 g ketchupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
125 ml chłodnej wody

REKLAMA

Wykonanie:
Na początku przygotuj marynatę. W naczyniu połącz ketchup, musztardę, majonez, koncentrat pomidorowy i wodę. Dodaj przyprawy, czyli ok. pół łyżeczki soli, sproszkowaną paprykę, pieprz wg uznania, a także przeciśnięty czosnek. Wymieszaj, odstaw marynatę na moment i zajmij się schabem.

Pokrój go na plastry (grubość ok. 1,5 cm), a potem lekko rozbijaj i każdą porcję nacieraj przyrządzoną marynatą. Układaj plastry w naczyniu, przykryj je folią spożywczą i włóż do chłodziarki na co najmniej 60 minut, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

REKLAMA

Pozbawioną nasion paprykę pokrój w paseczki, a obraną cebulę – w kosteczkę. Natomiast ogórki pokrój na niegrube plastry. Składniki połącz ze sobą. Niedużą porcję jarzyn rozmieść na spodzie formy żaroodpornej.

Na nich – porcja po porcji – kładź kotlety w marynacie (nie powinny na siebie zachodzić). Na każdym schabowym połóż trochę warzywnej mieszanki, a z wierzchu polej danie pozostałą marynatą z dna naczynia. Potrawę przykryj i piecz przez 70-80 minut. Pod koniec obróbki termicznej należałoby 1-2 razy sprawdzić stan mięsa, aby nie wyschło zbyt mocno.

Jak serwować schab po cygańsku?

Do tego dania pasują standardowe dodatki w postaci gotowanych ziemniaków czy ryżu. Równie dobrze sprawdzi się kasza lub makaron.

REKLAMA

Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne

Podziel się: