Wysmaruj tym naczynie żaroodporne. Przypalenia znikną migiem

Wysmaruj tym naczynie żaroodporne
YouTube Screen | Dobre Rady Magazyn

Wysmaruj tym naczynie żaroodporne, a będzie lśnić jak nowe bez konieczności szorowania. To patent, który powinien poznać każdy. 

REKLAMA

Naczynie żaroodporne to coś, co każda gospodyni czy gospodarz ma w swojej kuchni. Przydaje się do pieczenia nie tylko pysznych dań mięsnych, ale też ciast czy drożdżowych wypieków. Jest to świetny zamiennik klasycznych blach. Często jednak po pieczeniu pozostają na jej powierzchni przypalone plamy, które zazwyczaj są ciężkie i trudne do wyczyszczenia za pomocą zwykłego płynu do naczyń. Dlatego poznaj najlepszy sposób z wykorzystaniem pewnego składnika, który idealnie radzi sobie z zabrudzeniami tego typu.

Wysmaruj tym naczynie żaroodporne. Będzie jak nowe w kilka minut

Przygotuj mieszankę z dwóch składników: 5 łyżek sody oczyszczonej, sól gruboziarnista, troszkę wody oraz rozpuszczona tabletka do zmywarki. Wymieszaj całość i równomiernie wysmaruj, a potem zalej wrzącą wodą. Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw do wystudzenia. Po tym czasie weź gąbeczkę i umyj tak jak dotychczas, a wszystkie zabrudzenia znikną w sekundę – bez potrzeby długiego szorowania. Przepłucz naczynie dokładnie, by nie pozostawić żadnego detergentu z tabletki.

Sprawdź też świetny patent za 4 zł na czyste i lśniące garnki. Przeczytasz o tym tutaj.

Podziel się: