Zaprosiłeś gości na pierwszy lub drugi dzień Świąt, ale nie za bardzo wiesz, czym smacznym ich ugościć? Przyrządź obłędny schab w specjalnym sosie, a zapomnisz o zwykłym pasztecie, rybie po grecku czy śledziach w oleju. Te potrawy jadł już chyba każdy, ale nie każdy miał okazję spróbować specjału, który dziś proponujemy. Pieczone kawałki schabu z warzywami zatopione w sosie musztardowo-pomidorowym zrobią furorę w święta Bożego Narodzenia. Cała rodzina będzie delektować się smakiem wykwintnej potrawy i nikt nie odmówi sobie dokładki.
Idealny schab na święta. Rodzina będzie zachwycona
Coraz mniej czasu zostało do Bożego Narodzenia. Pora zakasać rękawy i powoli zabrać się za przygotowanie tradycyjnych specjałów. Na stole nie może zabraknąć ryby, bigosu, pierogów, barszczu czerwonego, sałatki jarzynowej i innych specjałów, takich jak kutia, zupa grzybowa czy kompot z suszu. W pierwszy lub drugi dzień świąt dania nie muszą być postne, więc śmiało można podać domową pieczeń, np. schab.
Porcje mięsa w sosie, z dodatkiem pieczarek, cebuli, ogórków konserwowych i papryki to rarytas jakich mało. Różnorodność składników i smaków – tak najlepiej można opisać tę propozycję na obiad. Wypróbuj prosty przepis na pieczony schab w sosie z warzywami.
Przepis na przepyszny pieczony schab
Składniki:
pół kg schabu
1 papryka
5 ogórków konserwowych
6 pieczarek
2 ząbki czosnku
2 cebule
papryka słodka
przyprawa do mięsa mielonego
pieprz i sól
2 szklanki mleka
Składniki na sos:
½ szklanki keczupu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz i sól
3 łyżeczki musztardy
1 ½ szklanki wody
Opis przygotowania:
Pokrój schab w plastry i zanurz go w mleku – powinien się moczyć minimum 2 godziny. Po tym czasie porcje mięsa odsącz i delikatnie rozbij. Dopraw przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem i solą. Schab obsmażaj na oleju.
Na sos: do naczynia wlej chłodną wodę, dodaj keczup, koncentrat i musztardę. Dopraw mieszankę pieprzem i solą, starannie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Formę żaroodporną wysmaruj olejem i przełóż do niej mięso z patelni, a także posiekaną cebulę, ogórki konserwowe, paprykę, pieczarki i czosnek. Dopraw i zalej przygotowanym wcześniej sosem.
Wstrząśnij formą, by płyn trafił w niższe warstwy potrawy. Okryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 1 godzinę. Po tym czasie mięsne danie może już trafić na stół. Schab jest soczysty i miękki, a kawałki warzyw i wyrazisty sos pomidorowo-musztardowy nadają mu wspaniałego smaku. Warto się skusić.