Przepis na domową musztardę. Bardzo prosta w wykonaniu
Polacy często lubią dodawać musztardę do jedzenia. Można ją zrobić samemu we własnym domu. Przepis jest bardzo prosty.
REKLAMA
Jak zrobić domową musztardę?
Jest kilka rodzajów musztardy. Jedni lubią pikantną, a inni gustują w bardziej delikatnej. Domowa musztarda jest zupełnie inna i na pewno spodoba się niejednemu smakoszowi.
Składniki:
140 g gorczycy białej,
60 g gorczycy czarnej,
200 ml octu winnego,
2 łyżki miodu,
50 ml wody,
30 ml oleju,
łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki kurkumy.
REKLAMA
Przygotowanie:
Ziarna gorczycy rozdrobnij w młynku. Zagotuj wodę z dodatkiem octu, miodu, oleju oraz przypraw. Zalej nią gorczycę i odstaw na całą noc. Na następny dzień umieść ją w słoikach.
Warto poczekać około tydzień czasu, aby osiągnęła najlepszy smak.
REKLAMA
Jak przechować domową musztardę?
Musztardę można przechowywać bardzo długo. Wystarczy ją dobrze zabezpieczyć. Jak to zrobić? Należy dobrze zakręcić słoik, a potem położyć w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzeba ją schować do lodówki.