REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaŚwiąteczny pasztet jest lepszy z 1 dodatkiem. Przepis znalazłam w starej gazecie

Świąteczny pasztet jest lepszy z 1 dodatkiem. Przepis znalazłam w starej gazecie

pasztet
fot. screen Youtube / Светлана Чернова

W czym tkwi sekret idealnego smaku pasztetu? Najlepsi kucharze twierdzą, że mieszanka trzech typów mięs. Efekt robi ogromne wrażenie, a w stronę twórcy potrawy lecą same pochlebne opinie. Ten pasztet jest tak prosty w przygotowaniu, że zdążysz go zrobić dosłownie na ostatnią chwilę. Cała rodzina i wszyscy zaproszeni goście będą mile zaskoczeni smakiem domowego wyrobu. Ten koneserski przepis znalazłam starej w gazecie. Polecam.

REKLAMA

Do zrobienia pasztetu będzie potrzebna wołowina (może być pręga, udziec lub antrykot). Osobiście polecam pręgę, gdyż jest krucha i delikatna, co w przypadku pasztetu ma kolosalne znaczenie. Kolejnym typem mięsa jest wieprzowina – najlepiej sprawdzi się łopatka. Robiąc pasztet, warto pamiętać o podrobach. W przepisie użyto wątróbki wieprzowej.

Lista składników jest dość długa, ale sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy połączyć je wszystkie razem i przelać masę do formy. Pasztet zawsze się udaje i nie ma osoby, której by nie smakował. U mnie przepis spisał się na medal.

Przepis na świąteczny pasztet z suszonymi grzybami

Składniki:
150 g suszonych grzybów,
500 g pręgi wołowej,
600 g łopatki wieprzowej,
500 g wątróbki wieprzowej,
5 jajek,
1 pietruszka,
2 marchewki,
2 cebule,
kawałek selera,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
3 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
pieprz, sól,
250 ml mleka,
2 czerstwe bułki,
3-4 łyżki smalcu.

REKLAMA

Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy chłodną wodą i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia odsączamy je i siekamy. Warzywa obieramy i drobno kroimy. Mięso (na razie bez podrobów) podsmażamy na tłuszczu i przekładamy do sporego garnka. Teraz dodajemy do niego wątrobę i kawałki jarzyn. Wszystko zalewamy wodą i doprawiamy zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Dorzucamy także grzyby, gotujemy pod pokrywką, aż zmiękną.

Przecedzamy i mielimy 3 razy w maszynce wraz z bułkami namoczonymi w mleku. Dodajemy żółtka i pianę z białek, doprawiamy masę gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i przenosimy do natłuszczonej formy, pieczemy w temperaturze 170°C przez 1,5 godziny. Smacznego.

Sprawdź też przepis na pieczony schab.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA