Dla wielu ludzi kompot z suszonych owoców jest obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. Ma specyficzny wędzony posmak, który nie wszystkim jednak odpowiada. Właśnie dlatego świąteczny napój ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dzięki poniższej recepturze nikt nie będzie musiał odmawiać sobie kompotu. Jej autorką jest Magda Gessler. Jej napój ma bogaty owocowo-korzenny zapach i lekko słodki smak, więc z pewnością każdy skusi się na szklankę kompotu podczas świąt.
Magda Gessler robi znakomity kompot z suszu
Słynny kompot przyrządzany z suszonych owoców znana kucharka podaje z dodatkami. Sięga po goździki, pomarańczę i cynamon, czyli pełne aromatu składniki, które kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Kompozycję dosładza 2 łyżkami miodu. Wypróbuj przepis Magdy Gessler na korzenny kompot z suszu. Jest prosty do zrobienia i przyjemny w odbiorze.
Przepis Magdy Gessler na kompot z suszu
Składniki:
2 łyżki miodu
100 g suszonych gruszek
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych jabłek
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
5 goździków
Opis przygotowania:
Suszone jabłka, gruszki i śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim płomieniu przez pół godziny. Suszone owoce możemy przyrządzić własnoręcznie – wystarczy świeże owoce pokroić i wstawić do pieca.
Do mieszanki w garnku dodajemy cynamon, kilka goździków oraz miód, gotujemy przez następny kwadrans. Wszystko zestawiamy z palnika. Pomarańczę starannie myjemy, a potem kroimy w plasterki i przekładamy do napoju. Kompot przelewamy do dzbanka i wstawiamy do chłodziarki.
Sprawdź też przepis Magdy Gessler na makowiec.