makowiec Magda Gessler
fot. Facebook / Kuchenne Rewolucje / screen Youtube / Uradi Sama- Ideje za kreativce

Nieodłącznym elementem świątecznego stołu jest oczywiście makowiec. Chociaż ten słodki specjał gości na stołach Polaków znacznie częściej. Receptura Magdy Gessler na makowiec sprawi, że już zawsze będziesz przygotowywać go w ten sposób. Wystarczy kila unikalnych składników, aby deser był niesamowity.

Makowiec przywodzi nam na myśl świąteczny stół, czas spędzony w gronie bliskich i przede wszystkim wyjątkowy smak. Niemal identyczne wspomnienia z tym klasycznym wypiekiem ma restauratorka – Magda Gessler, która z przyjemnością go przyrządza i tym samym przenosi się w podróż sentymentalną do czasów młodości, gdy delektowała się smakiem makowca w wykonaniu swojej babci, a wiadomo przecież, że kuchnia babci jest najlepsza. Makowiec z przepisu babci Magdy Gessler jest naprawdę niepowtarzalny i zachęcamy, aby zrobić go przynajmniej ten jeden raz.

Przepis na makowiec Magdy Gessler

Składniki:
250 dag maku
75 dag mąki
300 g cukru
250 ml miodu
12 jajek
pół litra mleka
50 g drożdży
230 g masła
skórka z pomarańczy i cytryny
50 g smalcu
około 100 g orzechów włoskich i 100 g rodzynek

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj zaczyn. W tym celu do 250 ml mleka dodaj drożdże i 50 g cukru. Zaczyn delikatnie zmieszaj z mąką i rozpuszczonym masłem. Tak przyrządzone ciasto drożdżowe odstaw do wyrośnięcia. Zabierz się za masę makową. Do garnka wlej 250 ml mleka i wsyp mak, wszystko gotuj, po czym zmiel w maszynce. Z 200 g cukru, 2 jajek i 8 żółtek utrzyj kogel-mogel. Później na maśle lekko podsmaż skórkę z cytrusów. Dodaj miód, kogel-mogel, mak i bakalie. Praż, a na koniec przełóż ubite białka z 2 jaj. Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkuj, a następnie wyłóż na nie masę makową. Posmaruj je żółtkiem połączonym ze śmietaną i zawiń w roladę. Tak przyrządzony makowiec piecz w 180°C przez około 40 minut. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę