Chyba każdy pamięta kruche ciastka orzeszki. Dawniej cieszyły się sporą popularnością, a dziś niewiele osób przyrządza je w domu. Wszystko dlatego, że powstają w specjalnej formie do pieczenia. Problem polega na tym, że nie każdy ma ją u siebie w domu. Na szczęście można sobie poradzić w inny sposób. Łakocie też się udadzą i każdy schrupie je ze smakiem.
Jak zrobić ciasteczka orzeszki bez specjalnej formy?
Dzięki foremce ciasteczka mogą uzyskać specyficzny kształt. Jednak w obecnych czasach pozyskanie tego staromodnego sprzętu jest prawie niemożliwe, mimo że niektóre sklepy oferują opiekacze, w których da się przygotować kultowy deser.
Można na szczęście zrobić go bez specjalnej formy. Będzie potrzebna jedynie blacha do pieczenia, wykałaczka i papier pergaminowy. Drewnianym patyczkiem wyrzeźbisz znamienny wzorek na „orzeszkach”, więc po upieczeniu będę do nich bardzo podobne. Wypróbuj poniższą recepturę i delektuj się smakiem kultowego rarytasu o każdej porze dnia.
Jak przygotować ciastka orzeszki bez formy?
Składniki na ok. 30 ciastek:
100 g masła
250 g mąki pszennej
1 jajko
30 ml oleju
80 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g kajmaku
sól
cynamon
Wykonanie:
Do naczynia wbij jajko, dodaj olej, cukier puder, odrobinę soli i ewentualnie cynamon, połącz na aksamitną masę. Dodaj miękkie masło i znów zamieszaj.
Do mieszanki dodaj 1/2 przesianej mąki i proszek do pieczenia, zamieszaj. Kontynuuj mieszanie, sukcesywnie wsypuj pozostałą mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Odrywaj z niego małe porcje i formuj z nich kuleczki – nie większe niż orzechy włoskie.
Pojemnik z kulkami okryj folią i włóż do chłodziarki na 15 minut. Później wszystkie sztuki po kolei przedziel na pół. Umieść je w rzędach na formie wyścielonej pergaminem. Ściśnij przy pomocy kciuka i palca wskazującego delikatnie każdą połówkę z jednej strony, aby zyskała kształt orzecha.
Weź wykałaczkę i przeciągnij ją naokoło każdego ciasteczka, aby otrzymać podłużną szczelinę, a potem wyrzeźb podobne, mniej pokaźne rysy na koniuszkach.
Znów okryj deser folią i wstaw do chłodziarki na kwadrans. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 10-15 minut.
REKLAMA
Masę kajmakową przenieś do rękawa cukierniczego i zacznij nanosić ją po trochu na jedną część „orzeszka” i zlep go z resztą, delikatnie je razem ściskając. Tak przygotowane ciasteczka możesz udekorować cukrem pudrem, smacznego.