Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jest aromatyczna i ma wyrazisty, kwaśno-słony smak, co bardzo nam odpowiada. Wszystko dzięki kiszonym ogórkom i zalewie z tego przetworu. Jeśli masz zwyczaj eksperymentowania w kuchni, koniecznie skuś się na wersję zupy ogórkowej z charakternym dodatkiem. Danie nabierze lekkiej pikanterii, a ty po spróbowaniu wprost zaniemówisz z wrażenia. Koniecznie sprawdź ten wyjątkowy przepis.
Zupa ogórkowa to nasza narodowa duma
Jej intensywny smak doskonale przygasza śmietana. Jeśli jesteś wielbicielem pikantnych potraw, to bez wątpienia twoje kubki smakowe podbije ogórkowa z niecodziennym dodatkiem.
Dodaj do ogórkowej niewielką ilość chrzanu. Będzie smaczniejsza
Smak klasycznej zupy ogórkowej jest wspaniały, ale przecież można jeszcze nad nim popracować. Wtedy będzie po prostu kapitalny. Tarty chrzan ze słoika doskonale pasuje do mięs, jajek czy buraczków. Można też dodać odrobinę tego składnika do zupy ogórkowej. W tym przepisie wystarczą zaledwie 2 łyżki na spory garnek, aby potrawa nabrała pożądanych walorów. Skorzystaj z tej receptury i ugotuj najlepszą ogórkową pod słońcem.
Jak przyrządzić zupę ogórkową z dodatkiem chrzanu?
Składniki:
1 l bulionu
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
6 ogórków kiszonych
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
500 g ziemniaków
2 łyżki chrzanu
pieprz i sól
200 g boczku
Sposób wykonania:
Cebulę obierz, posiekaj w kosteczkę i przełóż na rozgrzany na patelni tłuszcz, smaż do momentu, aż się zeszkli. W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego podsmażoną cebulę.
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, a potem wrzuć go do garnka, nie zapominając o liściach laurowych i zielu angielskim.
Dodaj do zupy pokrojone w kostkę kartofle i marchewkę. Gdy danie się zagotuje, gotuj je jeszcze przez 30 minut, następnie do garnka przełóż starte ogórki i gotuj zupę 15 minut. Po tym czasie dodaj 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki chrzanu, pieprz i sól. Wszystko zamieszaj i gotuj kilka minut, smacznego.