REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBabcia przechowuje czosnek tylko w ten sposób. Nigdy nie robi się gorzki...

Babcia przechowuje czosnek tylko w ten sposób. Nigdy nie robi się gorzki i nie kiełkuje

czosnek
fot. Pixabay

Czosnek to bardzo zdrowe warzywo i chyba nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Poza tym zajmuje szczególną rangę w naszej kuchni. Wzbogaca smak i zapach wielu dań oraz nadaje im charakteru. A w jaki sposób przechowywać czosnek, aby nie nabrał goryczki i nie zaczął kiełkować? Oto niezawodny patent mojej babci.

REKLAMA

Czosnek to samo zdrowie

Wiele potraw nie może obyć się bez czosnku. Sosy, zupy, marynaty czy wytrawne farsze nabierają wyrazistości, mając go w swoim składzie. Warzywo ma mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych i działa jak antybiotyk. Zabija bakterie, więc sprawdzi się w walce z infekcjami. Jak go przechowywać, by zachował wszystkie wspaniałe walory przez długi czas? Poznaj sposób, który zapobiegnie gorzknieniu i kiełkowaniu warzywa.

Przechowywanie czosnku w prawidłowy sposób

Świeżego czosnku nigdy nie trzymaj w chłodziarce, ponieważ wypuści kiełki. Poza tym nabierze goryczki i utraci część smaku. Pamiętaj, że warzywo w główce poleży dłużej niż to rozdzielone na pojedyncze ząbki. Warto składować go w ciemnym i suchym miejscu, bo takie warunki najbardziej mu służą. Ale nie chowaj go w szufladzie, tylko w miejscu przewiewnym (np. w papierowej torebce). Jak poznać, że warzywo jest świeże? Wystarczy ścisnąć główkę – jeśli okaże się miękka, to trzymasz w ręku nieświeży egzemplarz.

Jak przechowywać czosnek bez łupinek?

Obrany czosnek przechowuj w hermetycznie zamkniętym pojemniku. W chłodziarce może leżeć przez maksymalnie 7 dni. Dobrym rozwiązaniem jest zamarynowanie ząbków np. w oliwie z oliwek. W ten sposób powstanie także pachnący tłuszcz, który przyda się potem do smażenia potraw.

REKLAMA

Czosnek możesz również zamrozić. Jeśli zdecydujesz się na ten krok, to najpierw oddziel poszczególne ząbki i pozbaw je łupinek, a następnie rozmieść na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym. Blachę okryj folią i wsadź do zamrażarki na całą noc. Dzięki temu ząbki się ze sobą nie zlepią.

Zobacz także: Wyjmij z kieszeni. Tak sprawdzisz świeżość jajka w sklepie

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA