Jajka warto jeść codziennie, bo są zdrowe, smaczne i sycące. Jednak cenne jest nie tylko ich wnętrze – zewnętrzna twarda skorupka, to również wartościowa struktura jajka. Można ją wykorzystać w kuchni, ogrodzie, a nawet salonie, w którym stoi mnóstwo kwiatów doniczkowych. Z łupinek powstanie ekologiczny nawóz, który wzmocni korzenie, łodygi i liście roślin. Zobacz, jak go przygotować.
Nie wyrzucaj skorupek jajek. To pomocny nawóz
Skorupki jajek zawierają pokłady wapnia. Oprócz tego są źródłem innych pierwiastków, m.in. cynku, magnezu, potasu, żelaza i fosforu, które podbudowują rośliny. Używając domowej odżywki wyprodukowanej z odpadu, znacząco poprawisz kondycję swoich roślin ozdobnych, a także upraw w ogrodzie. Dzięki obecnym w skorupkach substancjom mineralnym staną się one silniejsze i dadzą obfitszy plon. Co więcej, w ten sposób możesz także zabezpieczyć rośliny przed gniciem i różnymi zarazami. Sam widzisz, że nawóz ze skorupek ma szereg zalet. Od dziś nie wyrzucaj skorupek do kosza na śmieci. Zbieraj je, a potem przerób na naturalny kompost np. pod warzywa na działce.
Odżywkę ze skorupek jajek możesz stworzyć na dwa sposoby
Sposób nr 1
Skorupki pokrusz, a potem wysusz i połącz z glebą, np. u roślin w doniczce czy na grządkach w ogrodzie.
Sposób nr 2
Skorupki umieść w słoiku i zalej wrzącą wodą, odstaw na 7 dni w zimne i ciemne miejsce. Po upływie wyznaczonego czasu odżywkę przecedź i używaj do zasilania upraw. Jakie gatunki roślin można dokarmiać tym środkiem?
Nawóz ze skorupek polubią szczególnie kwiaty doniczkowe, tj. zielistka, hoja i paprotka. Można go stosować do drzewek owocowych i krzewów w ogrodzie. Podając go m.in. fasoli, ogórkom, pomidorom, cukinii i papryce uzyskasz więcej dorodnych plonów. Za ekologiczny nawóz wdzięczne będą ci również winogrona, jabłonki i grusze.
Czytaj też: Rozkrusz i nakarm zamiokulkasa. Podwoi swoje rozmiary momentalnie