Niektóre rośliny siejemy do rozsady, ale całkiem inaczej jest z burakami. Te warzywa wysadza się wprost do ziemi docelowej już na początku kwietnia, o ile pozwala na to pogoda. Jak uzyskać olbrzymie plony buraków? Nic trudnego. Trzeba tylko umiejętnie przyszykować grunt i czekać, na rozwój podziemnych korzeni.
Jak przygotować podłoże pod wysiew buraków?
Zanim przystąpisz do siewu, znajdź dla warzyw dobre stanowisko i od razu zaadaptuj grunt. Jeśli zależy ci na zebraniu gigantycznych plonów, powinieneś najsampierw oczyścić grządkę, powyrywać wszelkie chwasty, a glebę wypoziomować. Ponadto grządkę możesz zasilić kompostem (najlepiej obornikiem). Buraki preferują ziemię próchniczą i zasobną w wapń. Dlatego możesz ją wzbogacić o pewien kuchenny odpad, który zawiera ten minerał.
Skorupki po jajkach to cenny nawóz pod buraki
Na początku odpad wysusz, a potem zmiel lub drobno rozkrusz. Otrzymany pył rozrzuć na grządkach i znów przekop glebę. Pamiętaj, że buraki nie lubią zbyt mocno kwaśnego podłoża i w takim będą gorzej się rozwijać.
Idealne stanowisko dla buraków
Kluczem do uzyskania dorodnych plonów buraków jest dobór odpowiedniego stanowiska pod zasiew. Sadzonki bardzo dobrze rosną w obszarach ciepłych i mocno nasłonecznionych. Gdy już wyskoczą małe roślinki, można wykonać tzw. przerywkę, która polega na wyrwaniu kilku roślin. Tym samym zwiększa się pole do rozwoju reszty warzyw. Dodatkowo wpływa to na rozrost układu korzeniowego. Z kolei wyrwane rośliny swobodnie można użyć w kuchni, np. do zupy.
Czytaj też: Sieję tylko tę odmianę marchwi. Duża, słodka i nie kumuluje azotanów