Prace ogrodowe wciąż trwają. Wykonujemy różne czynności związane z pielęgnacją roślin. Nawozimy je, przesadzamy, a także przycinamy gałązki. Winorośl również potrzebuje naszego wsparcia, więc nie możemy jej pominąć. Jeśli teraz się nią zajmiemy, to odwdzięczy się nam za kilka miesięcy, wydając dużo soczystych owoców. Niektórzy zapominają o tym zabiegu, co jest ogromnym błędem. Kiedy dokładnie i w jaki sposób obcinać pędy winorośli? Sprawdź!
Winorośl przycinaj w konkretnym terminie
Za sekator chwyć w II połowie marca, czyli właśnie teraz, zaraz po kalendarzowej wiośnie. Usuń elementy, które przeszkadzają roślinie. Jeżeli kilka lat nie wykonywałeś zabiegu, najprawdopodobniej czeka cię sporo pracy. Będziesz musiał ogołocić znaczną część krzaczka. Pamiętaj też o pędach jednorocznych, ale obchodź się z nimi delikatniej, bo to one wypuszczają piękne kiście owoców.
Wiosenne przycinanie winorośli krok po kroku
Jednoroczne pędy winorośli możesz skracać jednym z trzech sposobów, w zależności od tego, jakiego cięcia potrzebuje roślina w twoim ogrodzie.
Zasada przycinania winorośli jest bardzo prosta: na gałązce trzeba zostawić tylko 6 pąków. Drugi rodzaj cięcia – średni, jest mniej radykalny – tutaj należy zostawić na pędzie 8 pączków. Z kolei dłuższe przycinanie rośliny, to zostawienie ponad 50% oczek na pędzie.
Cięcie warto wykonywać pod kątem 45°, tnąc gałązki do 1,5 cm powyżej oczka. Porządnie naostrzony sekator to podstawa. Chociaż użycie piły ogrodowej to też dobry pomysł. Jeśli zabieg wykonałeś poprawnie, to nie zapomnij odkazić otwartych ran, a zapobiegniesz rozwojowi chorób w sezonie. Tutaj idealnie sprawdzi się własnoręcznie stworzony środek z wody i cynamonu, który będzie stanowić barierę dla pleśni i grzybów.