Dziś zdradzimy ci patent na miękkiego kurczaka, który po wyjęciu z piekarnika jest soczysty, pyszny i doskonały pod każdym innym względem. Decydująca w tej metodzie jest sól. Mięso przebywające w specjalnej solance przez kilka godzin nabiera pożądanych walorów, a jego struktura delikatnie się rozluźnia. W efekcie pieczeń wychodzi po mistrzowsku. Mięso łatwo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. O tak dobrym obiedzie nawet nie marzyłeś.
Solanka robi swoje. Mięso będzie rozpływać się w ustach
Pewnie jesteś ciekaw, jak sól wpływa na mięso drobiowe. Otóż płynna mieszanka z solą rozbija kompleks białkowy (niecały) w mięsie. Finalnie włókna nie potrafią ulec zupełnej redukcji i po jakimś czasie, w wyniku działania ciepła, mięso zachowuje więcej wody i staje się delikatniejsze.
Ostatecznie na talerzu ląduje przepyszna pieczeń, którą każdy zje z apetytem. Sprawdź niżej zaprezentowany przepis i sam oceń konsystencję i smak mięsa.
Jak zrobić kurczaka w solance?
Składniki:
1 kurczak w całości, waga ok. 1,5 kg
3 litry wody
3 płaskie łyżki soli
przyprawa do kurczaka
kilka łyżek oleju
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy do roztopienia przyprawy. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W solance umieszczamy umyte i osuszone mięso, wkładamy naczynie do chłodziarki. Po kilkunastu godzinach wyjmujemy kurczaka ze słonej mieszanki i osuszamy go ręcznikami kuchennymi. Dodatkowe płukanie nie jest konieczne.
W małym pojemniku łączymy przyprawę do kurczaka z kilkoma łyżkami oleju, a potem starannie nacieramy marynatą mięso. Umieszczamy całość w formie żaroodpornej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 2 godziny. W międzyczasie obracamy mięso co ok. 20 minut.