Nawet nie wyobrażasz sobie, ile pysznych potraw można stworzyć z kapusty. Podobnie jest z mięsem mielonym – pomysłów jest naprawdę sporo, a jeśli lubisz gotować, sam możesz wymyślać nowe kombinacje. Dziś mamy dla ciebie przepis, który musisz przetestować w swojej kuchni. Szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem gołąbków lub przepada za nimi twoja rodzina. Jednak tę pomysłową potrawę robi się dużo szybciej niż tradycyjne zawiniątka. Efekt jest równie zadowalający.
Połącz kapustę z mięsem mielonym. Danie lepsze od gołąbków
Niektórzy, choć kochają domowe gołąbki, rezygnują z ich przyrządzania. Powodów jest co najmniej dwa. Po pierwsze, długo się je robi, a po drugie – praca nad nimi jest mozolna. W takiej sytuacji wiele osób korzysta z receptury na gołąbki bez zawijania. Powstają 2x szybciej od standardowej wersji i świetnie smakują. Ale i one mają swoich przeciwników. Na szczęście istnieje przepis na pyszne danie, które zyska same pochlebne opinie. Kapusta połączona z mięsem mielonym i kilkoma innymi dodatkami, w towarzystwie prostego sosu powstaje w 15 minut i smakuje nadzwyczajnie.
Przepis danie z mięsa mielonego i kapusty
Składniki:
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1 średnia główka białej kapusty
20 g koncentratu pomidorowego
200 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
po pół pęczka szczypiorku i koperku
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy i kroimy w okrągłe plastry, a potem umieszczamy je na wyściełanej pergaminem blaszce. Posypujemy pieprzem i solą.
Mieloną wieprzowinę przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, sproszkowaną paprykę, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Zaczynamy wyrabiać masę, a później tworzymy niej nieduże kulki (położone na porcji kapusty powinny równo do niej przylegać). Kładziemy je na każdym plastrze kapusty.
Drobno kroimy zieleninę, dodajemy jogurt i koncentrat, mieszamy. Sosem smarujemy mięso. Blachę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 45 minut.
Potrawę można przygotować też w odsłonie jarskiej. Zamiast wieprzowiny używa się dobrze doprawionego granulatu sojowego lub roślinnego mięsa.