Kładę mięso mielone na kapuście i zapiekam. Wszyscy jedzą ze smakiem

mięso mielone na plastrach kapusty
fot. screen Youtube / Lecker schnell

Nawet nie wyobrażasz sobie, ile pysznych potraw można stworzyć z kapusty. Podobnie jest z mięsem mielonym – pomysłów jest naprawdę sporo, a jeśli lubisz gotować, sam możesz wymyślać nowe kombinacje. Dziś mamy dla ciebie przepis, który musisz przetestować w swojej kuchni. Szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem gołąbków lub przepada za nimi twoja rodzina. Jednak tę pomysłową potrawę robi się dużo szybciej niż tradycyjne zawiniątka. Efekt jest równie zadowalający.

REKLAMA

Połącz kapustę z mięsem mielonym. Danie lepsze od gołąbków

Niektórzy, choć kochają domowe gołąbki, rezygnują z ich przyrządzania. Powodów jest co najmniej dwa. Po pierwsze, długo się je robi, a po drugie – praca nad nimi jest mozolna. W takiej sytuacji wiele osób korzysta z receptury na gołąbki bez zawijania. Powstają 2x szybciej od standardowej wersji i świetnie smakują. Ale i one mają swoich przeciwników. Na szczęście istnieje przepis na pyszne danie, które zyska same pochlebne opinie. Kapusta połączona z mięsem mielonym i kilkoma innymi dodatkami, w towarzystwie prostego sosu powstaje w 15 minut i smakuje nadzwyczajnie.

Przepis danie z mięsa mielonego i kapusty

Składniki:
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1 średnia główka białej kapusty
20 g koncentratu pomidorowego
200 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
po pół pęczka szczypiorku i koperku
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy i kroimy w okrągłe plastry, a potem umieszczamy je na wyściełanej pergaminem blaszce. Posypujemy pieprzem i solą.

REKLAMA

Mieloną wieprzowinę przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, sproszkowaną paprykę, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Zaczynamy wyrabiać masę, a później tworzymy niej nieduże kulki (położone na porcji kapusty powinny równo do niej przylegać). Kładziemy je na każdym plastrze kapusty.

Drobno kroimy zieleninę, dodajemy jogurt i koncentrat, mieszamy. Sosem smarujemy mięso. Blachę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 45 minut.

Potrawę można przygotować też w odsłonie jarskiej. Zamiast wieprzowiny używa się dobrze doprawionego granulatu sojowego lub roślinnego mięsa.

Podziel się: