REKLAMA
ShareInfo.plPoradyMielę i rozrzucam pod cebulą i czosnkiem. Mam 3x większe plony

Mielę i rozrzucam pod cebulą i czosnkiem. Mam 3x większe plony

cebula
fot. screen Youtube / Lekovite Biljke

Masz swój własny warzywnik? Nie powinno zabraknąć na nim warzyw cebulowych. One zawsze się przydają do zup, surówek czy wielu innych potraw. Uprawa czosnku i cebuli wcale nie jest trudna, wystarczy od czasu do czasu usuwać chwasty, podlewać i dokarmiać rośliny, by rosły bujnie i zdrowo. Jaka odżywka spisze się na medal? Najlepiej domowa. Zrobisz ją w kilka chwil ze składnika, które pewnie już masz w domu. Warzywa podziękują ci za nią.

REKLAMA

Skórki po bananie odżywią twoje uprawy. Będą rosły niepohamowanie

Czosnek, podobnie jak cebula będzie zdrowo się rozwijać, gdy zaopatrzysz go w konkretne minerały, m.in. fosfor i potas, zwłaszcza w fazie wzmożonego wzrostu, czyli właśnie teraz. Aczkolwiek wizyta w centrum ogrodniczym po „gotowce” nie będzie konieczna. Wystarczy udać się do sklepu spożywczego lub od razu do kuchni po rzecz, która i tak trafiłaby na śmietnik. Mamy na myśli banana, a właściwie jego skórkę. Sprawdzi się ona jako modelowy nawóz dla roślin w ogrodzie. Zawiera kompleks składników pokarmowych, na które zachłanne są warzywa cebulowe wiosną i latem.

Pobudzający kompot możesz przygotować dwoma sposobami. Wybierz ten, który uważasz za wygodniejszy. Jeden polega na pozyskaniu 3 skórek od banana i wysuszeniu ich w piekarniku (temperatura 60°C, czas 2-3 h). Potem suchy odpad trzeba zmielić na pył i posypywać nim grządki, delikatnie łącząc go z wierzchnią warstwą ziemi. Dzięki temu nawóz będzie sukcesywnie przekazywać mikroelementy do podłoża, a kondycja warzyw polepszy się błyskawicznie. Dostaną zastrzyk energii i będą rosły w oczach.

Drugi sposób przygotowania odżywki też jest prosty, ale nieco bardziej czasochłonny. Dwie skórki od banana pokrój na kawałki, zalej 1 litrem wody o temp. pokojowej i pozostaw w zaciemnionym miejscu. Po 2 dobach nadaje się do użycia. Czosnek i cebulę podlewaj nią co 14 dni. Specyfik ze skórek od banana jest w pełni naturalny. Nie znajdziesz w nim chemii, a większość sklepowych środków bazuje właśnie na niej. Ponadto za domowy preparat nic nie zapłacisz. Surowcem do jego produkcji jest rzecz, która prędzej czy później wylądowałaby na śmietniku.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA