Czasami może się zdarzyć, że rzodkiewka, którą niedawno posadziliśmy, nie rośnie jak powinna. Ściślej mówiąc, jej liście są plenne, a korzeń jest marny. Jeśli miałeś u siebie taką sytuację, to z pewnością zastanawiałeś się, jaki jest powód tego stanu rzeczy. Przecież spodziewasz się po rzodkiewce obfitego korzenia, a nie wybujałych zielonych liści. Zobacz, jakiego błędu przy uprawie tej rośliny trzeba się wystrzegać.
Uprawa rzodkiewki nie jest zbyt skomplikowana i jeśli zadbasz o kilka detali, doczekasz się dorodnych plonów. Warzywo może rosnąć nie tak, jak należy z powodu niefrasobliwości pielęgnacyjnej. Poznaj szczegóły.
Pielęgnacja rzodkiewki
Roślina niezbyt dobrze reaguje na skrajnie niskie i wyjątkowo wysokie temperatury. Optymalną dla niej temperaturą jest 12-14°C. Rozwój korzenia zostanie wstrzymany, gdy temperatura spadnie poniżej -4°C lub przekroczy 20°C. Rzodkiewki nigdy nie siej latem, a jeśli nie zdążysz jej posiać w kwietniu czy na początku maja, kolejną szansę masz dopiero na przełomie sierpnia i września, gdy upały odpuszczą.
Najpowszechniejsze błędy przy uprawie rzodkiewki
Roślina preferuje stanowiska, do których dociera światło słoneczne, ale nie można jej narażać na zbyt ostre słońce. Dobrze rośnie na żyznej i luźnej ziemi. Na mocno ścieśnionej i ciężkiej korzeń nie wykształci się dobrze.
Dokarmianie rzodkiewki również ma sens. Jednak nie należy nawozić jej obornikiem na wiosnę tuż przed siewem. Lepiej zrobić to po sezonie, uprzednio przekonując glebę, a do siewu przystąpić dopiero w przyszłym roku.
Doczekasz się okazałej rzodkiewki. Pamiętaj o kilku rzeczach
Po pierwsze, ustawicznie nawadniaj rzodkiewkę. To klucz do sukcesu. Gdy gleba dookoła niej zupełnie przeschnie, ucierpią na tym plony. Niewykluczone, że po jakimś czasie gleba zbije się wskutek nagminnego podlewania, więc musisz ją cyklicznie spulchniać (o kilka cm). Podczas siewu zachowaj odstępy między nasionami (około 4 lub 5-centymetrowe). Posiane zbyt tłocznie będę rywalizować między sobą np. o składniki pokarmowe.
Czytaj też: Wylej pod rabarbar. Urośnie taki, że nie nadążysz go przerabiać