Przepis na gofry jest znany na całym świecie, lecz użyte składniki i ich proporcje nie zawsze są jednakowe. Najlepszy w tym wszystkim jest jednak efekt. Chrupiące, złociste i delikatne ciasto smakuje niemal wszystkim. Jeśli masz ochotę na drobne urozmaicenie menu, skuś się na wafle po gdańsku. Są alternatywą dla gofrów, a szczególną popularnością cieszą się w północnych regionach Polski. Wczasowiczów, którzy przebywają nad morzem, często przeraża cena gofrów i szukają oni ich tańszego substytutu. Wybór pada na wafle gdańskie. Są równie pyszne i smakują podobnie jak słynne kąski przyrządzane w gofrownicy. Aby skosztować wafli, nie musisz jechać specjalnie na Pomorze. Zrób je samodzielnie w domowym zaciszu z kilku prostych składników.
Czym wafle gdańskie różnią się od gofrów?
Kształtem i smakiem. Gdański odpowiednik ma formę rozety zbudowanej z 5 połączonych ze sobą serduszek. Z kolei klasyczne gofry mają postać prostokąta bądź kwadratu. Smak musisz określić sam. Przepis na wafle gdańskie jest równie prosty, jak ten na gofry. Poniżej znajdziesz szczegółową listę składników i instrukcję przygotowania specjału.
Przepis na wafle gdańskie
Lista składników:
jajka – 3 sztuki
cukier – 110 g
sól
roztopione masło – 4 łyżki
mąka – 480 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
kwaśna śmietana – 440 g
Opis przygotowania:
Śmietana i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W sporym naczyniu umieszczamy cukier i jajka, miksujemy na pianę. W drugim naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i sypką mieszankę sukcesywnie przesiewamy do pojemnika z masą jajeczną. Potem partiami przekładamy śmietanę i trochę soli, dobrze mieszamy. Porcję masy przelewamy na rozgrzaną wafelnicę i pieczemy, aż się zarumieni.
Wypiek podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami, dżemem, bitą śmietaną lub syropem klonowym.