Gdy rośliny zostaną zaatakowane przez szkodniki, nie można stać z założonymi rękami i patrzeć jak uprawy marnieją. Szybka reakcja to większa szansa na pokonanie intruza i uratowanie warzyw, owoców, krzewów i kwiatów ozdobnych. O tej porze roku nasze rośliny mogą zostać zaatakowane przez czerwce. Owadów tych trzeba pozbyć się niezwłocznie. Sprawdź, w jaki sposób.
Czerwce to maleńkie insekty o specyficznym półokrągłym kształcie. Nie są zbyt ruchliwe, więc trudno je dostrzec. Rozprzestrzeniają się w ekspresowym tempie, więc najczęściej żerują na roślinach całymi tabunami. Mocno się do nich przylepiają i wyciągają cenne soki. Pozostawiają na liściach czy gałązkach lepką maź. Po pewnym czasie liście zaatakowanych roślin żółkną i słabną. A one same są bardziej narażone na atak patogenów. Larwy czerwców są równie niebezpieczne, co dorosłe osobniki. Atakują łodygi i liście, wykańczając tym samym rośliny.
Dlatego metody walki należy wdrożyć od razu po zauważeniu inwazji. Domowy patent na pozbycie się owadów działa lepiej niż chemia ze sklepowych półek. Jeśli szukasz alternatywnych i tanich rozwiązań, które są na wyciągnięcie ręki, skorzystaj z poniższego sposobu na usuwanie czerwców i załatw je opryskiem.
Oprysk domowej roboty wytępi czerwce i ich larwy
Insekty zlikwidujesz domowym opryskiem składającym się z dwóch składników. Pierwszy z nich to płyn do mycia naczyń. Opcjonalnie możesz go wymienić na mydło w płynie. Oba specyfiki niszczą membrany (okrywy) czerwców. Kolejnym składnikiem środka owadobójczego jest olej, który tamuje szczeliny oddechowe robaków.
Sposób przygotowania oprysku jest bardzo łatwy. Napełnij pojemnik litrem wody, wlej trochę płynu i 2 łyżeczki tłuszczu. Wszystko zamieszaj, a potem przelej do butelki z dozownikiem. Dodatkowo emulsję możesz wzbogacić o odrobinę alkoholu bądź octu, a zadziała z jeszcze większą siłą.