Obiad w zaskakującej i jednocześnie bardzo prostej wersji? Proszę bardzo. Plastry cukinii w chrupkiej panierce to kapitalna przekąska na każdą okazję. Idealna alternatywa dla kotletów, frytek czy placków. W tej odsłonie cukinia zadowoli podniebienia nawet największych antyfanów warzyw. Każdy, kto lubi przekąski, chętnie spałaszuje także i tę. Podajemy najlepszy przepis.
Pełnowartościowy i sycący posiłek nie musi składać się wyłącznie z mięsa i ziemniaków. Polecamy pieczoną cukinię w ekstra kruchutkiej panierce, która jest szybka do zrobienia i pyszna.
Na pierwszy rzut oka cukinia wygląda jak sznycel, ale nim nie jest. Jeśli organizujesz mały seans filmowy ze znajomymi lub wybierasz się na imprezę, zanieś takie kąski, a z pewnością znikną jeszcze szybciej niż powstały. Trudno się od nich oderwać. Oto szczegółowa lista składników, które ci się przydadzą.
Przepis na pieczoną cukinię w panierce
Składniki:
2 cukinie
50 g startego sera (najlepszy będzie parmezan)
10 g mielonej wędzonej papryki
100 g bułki tartej
10 g granulowanego czosnku
sól
olej
Przygotowanie:
Myjemy cukinie, usuwamy końcówki i kroimy ją w płaty o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy warzywo do naczynia i skrapiamy niewielką ilością oleju. Doprawiamy solą i mieszamy, by otoczyła każdy kawałek.
W naczyniu łączymy paprykę w proszku z wiórkami parmezanu, czosnkiem i bułką tartą. Panierujemy cukinię w mieszance i od razu umieszczamy na blaszce wyścielonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut, a później serwujemy. Smacznego.