REKLAMA
ShareInfo.plPoradyJak płynnie naostrzyć nóż do kosiarki? O tym nigdy nie zapominaj!

Jak płynnie naostrzyć nóż do kosiarki? O tym nigdy nie zapominaj!

noże w kosiarce
fot. screen Youtube / @BastiHW

Czy podczas koszenia trawa jest poszarpana, a maszyna pracuje nierówno i drży coraz bardziej? Najwyraźniej kosiarkę czas naostrzyć, bo jej noże stępiły się. To normalne, że raz na jakiś czas trzeba wykonać ten zabieg. Zresztą tak samo jest z nożami kuchennymi czy nożyczkami do cięcia np. papieru. Dzięki poniższym wskazówkom kosiarkę naostrzysz jak fachowiec. Ostrza będą znów mogły sprawie skracać źdźbła.

REKLAMA

Krok 1 – odkręć nóż z kosiarki

Zanim zabierzesz się do pracy, ściągnij gumową nasadkę ze świecy zapłonowej kosiarki spalinowej, a elektryczną odłącz od prądu. Tego pierwszego modelu nie stawiaj do góry kołami, ponieważ może wypływać z niego paliwo.

Sprzęt ma być tylko przechylony na tylnych kołach, a te z przodu powinny być podźwignięte w górę. Dopilnuj, by po naostrzeniu tnący element był zainstalowany, jak należy – nie na opak. Najlepiej zapamiętaj jego układ przed demontażem. Być może producent zmieścił na nożu symbole pomocnicze, dzięki którym odpowiednio założysz narzędzie.

Krok 2 – naostrz nóż według poniższej instrukcji

Jeśli nóż został odpięty od maszyny, usuń z niego resztki trawy i inne nieczystości. Przy okazji pozbądź się oznak korozji. Nóż ostrz na przykład przy użyciu szlifierki. Nadaje się zarówno stołowa z kamieniem, jak i kątowa. Opcjonalnie możesz wykorzystać pilnik do metalu. Nie masz żadnego z tych narzędzi? Nic straconego. Zaopatrz się w profesjonalną ostrzałkę instalowaną na wiertarce, ale tutaj temperowanie nie będzie zbyt dokładne. Ważne, by nóż ostrzyć od strony ostrza – wyłącznie z tej 1 strony, a 2 brzeg ma pozostać tępy.

REKLAMA

Tnący element kosiarki fachowo ostrzy się od szczytu pod nachyleniem około 20-30°, tylko w konkretnym miejscu. Błędem jest temperowanie całej jego rozciągłości. Brzeg tnący starannie wyszlifuj. Ostatnia rzecz to wygładzenie chropowatych obszarów. Tutaj możesz je zniwelować przy pomocy papieru ściernego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA