Sałatka kościelnego to kolorowa i smakowita mieszanka, wprost stworzona do obiadu. W skład zestawu wchodzą jajka, pieczarki marynowane, ogórki kiszone i groszek konserwowy. Dodatkami smakowymi są przyprawy i czosnek. W roli sosu występuje popularny i uwielbiany przez większość osób majonez. Z nim sałatka zyskuje same atuty. Polecamy przepis na wyjątkową sałatkę kościelnego.
Sałatka kościelnego do zrobienia w mgnieniu oka
Kompozycja jest prosta do zrobienia i obłędna w smaku. Składa się z samych łatwo dostępnych i tanich produktów spożywczych. Przyrządzenie składników trwa tyle, co ugotowanie jajek na twardo, czyli krótko. Krótka jest także lista składników. Wszystkie z nich wyszczególniono na poniższej liście. Zobacz, czy masz je w domu. Jeśli tak, możesz zaczynać pracę nad sałatką.
Przepis na sałatkę kościelnego
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo,
słoik marynowanych pieczarek,
2 małe ząbki czosnku,
4 średnie ogórki kiszone,
puszka groszku konserwowego,
majonez,
pieprz i sól do smaku.
Wykonanie:
Gotujemy jajka na twardo. Groszek i pieczarki odcedzamy z zalewy. Grzyby wraz z ogórkami kiszonymi kroimy w kostkę i umieszczamy w naczyniu. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jajka pokrojone w kostkę. Przekładamy majonez, umiarkowaną ilość soli i dość sporo pieprzu.
Kompozycję możemy wzbogacić o pokrojony szczypiorek. Wszystko mieszamy i wkładamy do chłodziarki. Po kilku godzinach sałatka kościelnego jest gotowa do podania. Smacznego.
Polecamy też przepis na jabłecznik Wikarego, pyzy klasztorne i surówkę profesorską.