Co zrobić z nadmiarem wiśni? Jeśli stoisz przez tym dylematem, mamy dla ciebie ekstra rozwiązanie. Wykorzystaj owoce do zrobienia ciasta. Przepis znaleźliśmy na YouTube’owym kanale Heni Foks. Wypiek ten jest jedną z najlepszych słodkich kompozycji na lato. Przepis udaje się za każdym razem i jest banalnie prosty. Każdy zrobi go z łatwością według poniższych wskazówek.
Placek z wiśniami, jakiego jeszcze nie jadłeś
Pewnie myślisz, że to kolejny sezonowy wyrób, w którym nie ma nic ciekawego, a opcja, że posmakuje absolutnie wszystkim, jest nie do końca pewna. To błędne myślenie. Ciasto z przepisu Heni Foks to jedyny w swoim rodzaju wypiek, który zasługuje na uwagę każdego pasjonata słodkości.
Wiśniowy rarytas składa się z ciasta półkruchego czekoladowego i budyniu waniliowego – obie warstwy znakomicie komponują się z kwaskowatymi owocami. Oczywiście możesz użyć mrożonych wisienek, ale świeżych jest teraz pełno na targach, więc grzechem byłoby ich nie kupić.
Przepis na ciasto wiśniowe
Lista składników:
1,5 szklanki mąki
3 paczki budyniu waniliowego
pół szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
300 g wiśni
Wykonanie:
W naczyniu umieść przesianą mąkę, jajko, olej, pół szklanki cukru, kakao, śmietanę i proszek. Wszystkie składniki wyrabiaj na spójną masę – elastyczną i dość twardą. Przekrój ją na dwie nierówne porcje: ⅓ do ⅔.
W szklance mleka rozmieszaj budynie w proszku, a resztę nabiału zagotuj z cukrem. Potem dodaj budyń ze szklanki i mieszaj na gęsty krem.
Wiśnie posyp skrobią, wymieszaj. Formę wyłóż pergaminem, a potem umieść na całym spodzie większy kawałek ciasta. Dokładnie uzupełnij kąty. Na tej warstwie rozprowadź niezbyt gorącą masę budyniową.
Rozłóż na niej wiśnie, a na nich resztę ciasta – forma jest dowolna, możesz je pokruszyć albo przykryć wszystko rozwałkowanym plackiem, a potem zrobić dziurki widelcem. Deser piecz w temperaturze 170°C przez około 50 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika, lekko ostudź i podawaj.