Ketchup to obligatoryjny dodatek do zapiekanek czy potraw z rusztu. Wiele osób nie może bez niego żyć. Można go przygotować własnoręcznie i będzie nawet lepszy od tego ze sklepu. W domowym przepisie na ketchup od Ewy Wachowicz nie ma ani grama zagęstników i innych podejrzanych dodatków. Sos składa się w 95% ze świeżych warzyw, a reszta to przyprawy, oliwa i czosnek. Ketchup warto zrobić zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na pomidory. Jest tak pyszny, że można go wyjadać bezpośrednio ze słoika. Polecamy przepis Ewy Wachowicz na letni przetwór.
Ewa Wachowicz przyrządza ketchup z samych prostych surowców, dostępnych w każdym sklepie spożywczym czy na targowisku. Oprócz pomidorów lista składników obejmuje czosnek, oliwę z oliwek i podstawie przyprawy, tj. czarny pieprz i sól. Smak sosu warto wzmocnić, dodając do niego ocet jabłkowy i cukier. Pomidorowy przysmak wystarczy po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i przechowywać. Autorka przepisu radzi, by ketchup zapasteryzować w piekarniku metodą na sucho. Urządzenie należy nastawić na 120°C i gotować słoiki przez 20 minut. Po tym czasie można je wyciągnąć i ostudzić.
Przepis Ewy Wachowicz na domowy ketchup z dojrzałych w słońcu pomidorów
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
pieprz i sól
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy od sparzenia pomidorów wrzącą wodą i obrania ich. Kroimy każdą sztukę w kostkę, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Przekładamy cząstki do garnka, dodajemy ocet i oliwę, a potem cukier i posiekany czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą.
Gotujemy do momentu, aż pomidory się rozlecą. Powinny także zgęstnieć. Miksujemy albo przecieramy ketchup i jeszcze ciepły umieszczamy w czystych słoiczkach. Zakręcamy naczynia i czekamy, aż się wystudzą.