Blaty kuchenne powinniśmy regularnie czyścić, tak samo, jak sprzęty AGD. Pryskający podczas smażenia olej czy opary z gotowania lubią osiadać na drewnianej, czy laminowanej powierzchni. Z czasem traci ona swój dawny urok, a drobne rysy i nagromadzony brud tylko ją oszpecają. Blat to kluczowa część kuchni. Na nim kroimy produkty spożywcze i przyprawiamy gotowe dania. Jak utrzymać laminaty i naturalne drewno tj. buk czy mahoń w czystości? Domowy środek myjący zrobisz z 2 składników. Działa lepiej niż sklepowa chemia.
Zaniedbany blat kuchenny laminowany ponownie zalśni
Zmatowiała powierzchnia odzyska blask, jeśli przetrzesz ją octem. Połącz go z wodą w równej proporcji. Dodaj jeszcze parę kropli ciekłej wazeliny i dynamicznie wymieszaj. Powstały detergent wlej do pojemnika z dozownikiem i pryskaj blaty w kuchni. Potem przecieraj je jakąś aksamitną tkaniną.
Do blatów z naturalnego drewna czy kamienia lepiej go nie stosuj powyższego roztworu, bo może zdziałać zbyt „ostro”. Kwaśna mikstura zlikwiduje tłuste ślady i rozprawi się z wszelkimi zbrudzeniami. A dzięki wazelinie powierzchnia fantastycznie zalśni i będzie rzadziej się smolić – wszystko jest zasługą izolacyjnej powłoczki zostawionej na blacie.
Drewniany blat kuchenny – jak i czym go wyczyścić?
Tego rodzaju materiał powinieneś odnowić fachowym preparatem zaadresowanym do renowacji drewna. Nie skrapiaj nim od razu blatu, tylko nanieś odrobinę środka na szmatkę i zacznij przecierać. Możesz też zwilżyć tkaninę w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i przejechać nią po drewnianej powierzchni. Na koniec osusz blat suchym ręcznikiem papierowym i gotowe.