Lubimy, gdy praca w kuchni idzie nam jak z płatka. Potrawy zawsze się udają, ciasta pięknie wyrastają, a wszystko ułatwiają nam sprzęty kuchenne. Niestety, czasami lubią nam zrobić na złość. Zatkany zlew potrafi zburzyć nawet miło zapowiadający się dzień. Dlatego chcąc uniknąć tej nieprzyjemnej niespodzianki, warto na bieżąco czyścić zlew i starać się nie wrzucać do niego obierek z warzyw, pestek, fusów po herbacie czy innych sporych fragmentów jedzenia. Jeśli weszło ci to w nawyk, to najlepiej co 2 tygodnie stosuj domowy udrażniacz. Odpływ nie będzie się już zatykał, a ty będziesz mógł spać spokojnie. Detergent wyprząta rury i eliminuje przykrą woń.
Domowy udrażniacz działa niczym szczotka. Dokładnie wymiata wszelkie resztki z rur, nie oszczędzając przy tym kłopotliwego zapaszku. Jeśli chcesz zastosować go u siebie, musisz najpierw przygotować niezbędne składniki. Napełnij szklankę gorącą wodą do 1/2 wysokości i wrzuć do niej kapsułkę do zmywarki. Gdy się roztopi, wlej roztwór do zlewu w kuchni i poczekaj 10 minut. Po tym czasie zalej wszystko porządną ilością ciepłej wody.
Detergent, mimo że jest przeznaczony do zmywarki, nadaje się również do zlewu. Ma moc czyszczącą, tym samym błyskawicznie rozprawi się z uciążliwym brudem, który od dawna blokuje instalację.
Inny patent na zatkany zlew
Jeżeli odpływ jest już zatkany, zachowaj spokój. Odblokujesz go domowymi i tanimi metodami. Potrzebujesz octu i sody oczyszczonej. Pół litra kwasu połącz z 4 łyżkami białego proszku i mieszaninę przelej do zatkanego otworu w zlewie kuchennym, odczekaj kilka minut. Następnie wlej do zlewu półtora litra wrzątku i gotowe. Po wszelkich zgromadzonych osadach i nieczystościach nie zostanie nawet ślad. Zamiast sody możesz sięgnąć po kwas cytrynowy.