Rosół to różnorodna zupa, pełna smaku i wartości odżywczych. Gdyby tak doprawić go tylko pieprzem i solą, byłby nudny. Tradycyjny bulion warto wzbogacić o rozmaite przyprawy, wówczas nabierze przyzwoitego smaku i aromatu. Możesz na przykład dodać go garnka pewien oryginalny składnik. Jest zupełnie naturalny i do rosołu pasuje jak ulał. Domowi kucharze, którzy nigdy go nie dodają do zupy, wiele tracą.
Ten dodatek ulepszy smak rosołu
W rosole powinno znaleźć się mięso i jarzyny, a także przyprawy, które nadadzą bulionowi pożądanych walorów. Oprócz liści laurowych, ziela angielskiego czy pieprzu czarnego, cudowne nuty zagwarantuje świeży lubczyk. Wrzuć go do garnka na ok. pół godziny przed końcem przyrządzania zupy. Wtedy przekaże jej wyrazisty aromat i potrawa będzie smakować wybornie.
Jakie składniki podrasują smak uwielbianej zupy? Do garnka możesz dodać:
» goździki,
» sos sojowy,
» imbir,
» kurkumę.
Oprócz wszystkich powyższych propozycji mamy dla ciebie jeszcze jedną, która może być dla ciebie sporym zaskoczeniem. Dodaj do bulionu twardy żółty ser typu parmezan. Wystarczy kawałek skórki.
Twardą i wyschniętą i tak wyrzuciłbyś do kosza. W tej sytuacji dostanie drugie życie. Włóż ją do wywaru razem z jarzynami i gotuj jak zawsze – na niewielkim gazie przed ok. 2 h. Dzięki dodaniu skórki rosół będzie miał intensywny smak, który od razu przypadnie ci do gustu.