Domowe, naturalne nawozy cieszą się coraz większą popularnością i z roku na rok hołdowników ekologicznych rozwiązań przybywa. Odżywki mają za zadanie udoskonalić kondycję naszych roślin, aby bujnie i pięknie wyglądały lub dały sowity plon. Surowcami do produkcji naturalnych odżywek mogą być skórki owoców, fusy z kawy i herbaty, zioła, a nawet pestki owoców. Dzisiejszy wzmacniacz do roślin powstaje z pestki awokado. Nigdy jej nie wyrzucaj, bo to istny skarb!
Niby odpad, a jaki cenny
Pestka awokado to kopalnia substancji pokarmowych, które mogą przyspieszać wzrost roślin ozdobnych i uprawnych. Zawierają m.in. fosfor, potas i przeciwutleniacze. Używając pestki jako nawozu, zapewniasz kwiatom mocny zastrzyk energii, a gotowce ze sklepu mogą się jej kłaniać. Ponadto nie marnujesz żywności i nie wydajesz pieniędzy na sklepową chemizację.
Jak zrobić odżywkę z pestki awokado?
To proste, a wręcz banalne. Wystarczy po odłączenie miąższu pestkę starannie umyć pod kranem, a potem osuszyć. Najlepiej umieścić odpad w suchym miejscu (proces osuszania potrwa nawet kilka dni). Później można go rozdrobnić na tarce lub zmielić w blenderze na „mączkę”. Pestkę w drobnej postaci można wsypywać wprost do podłoża w doniczce, a potem lekko połączyć z wierzchnią warstwą. Na 1 doniczkę należy przeznaczyć 1 łyżkę nawozu.
Do jakich roślin stosować pestkowy nawóz?
Warto zasilać nim kwiaty domowe, np. paprocie, orchidee, fikusy. Nawóz jest w pełni ekologiczny, a taki najkorzystniej wpływa na kwitnienie i wykształcanie liści. Do tego podbudowuje system korzeniowy roślin, czyniąc je bardziej wytrzymałymi. Systematyczne aplikowanie tej odżywki sprawia, że rośliny zdrowo i bujnie rosną.