Wiele osób zaczyna dzień od filiżanki czarnej kawy. To chyba jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jego smak podkreślą rozmaite dodatki. Jedni dodają do niego mleko, a inni śmietankę. Niektórzy nigdy nie wezmą do ust nieposłodzonej kawy, a inni wystrzegają się cukru. Napar można też wzbogacić o przyprawy. Jedna z nich może chronić przed rakiem. Wystarczy codziennie dodawać szczyptę kardamonu do małej czarnej.
Kardamon zaliczany jest rodziny imbirowatych. Używany jest w kuchni od stuleci. To obok szafranu jedna z najcenniejszych przypraw świata. Charakterystyczny zapach zawdzięcza obecnym w niej olejkom. Nadaje się do napojów, deserów i dań na słono. Co ciekawe, kardamon wchodzi w skład curry – popularnej mieszanki przypraw, używanej np. do kurczaka.
Eksperci z USA odkryli w kardamonie związki biologicznie czynne mogące działać antynowotworowo. Głównie dzięki flawonoidom i polifenolom możliwa jest ochrona komórek przed mutacjami.
Jeśli codziennie pijesz kawę o poranku, to zamiast kalorycznej śmietanki, dodaj do niej szczyptę zdrowotnego kardamonu. Zadziała jak tarcza ochronna, która dodatkowo wspomoże układ trawienny i sercowo-naczyniowy.
Ciekawostki o kawie
» Największym światowym producentem ziaren kawy jest Brazylia.
» Pierwszy ekspres do kawy powstał w 1906 roku we Włoszech.
» Najdroższa kawa na świecie to Kopi Luwak. Kosztuje ok. 1 tys. euro, a pozyskuje się ją z odchodów łaskun.
» Picie kawy obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca.
» Największym towarem handlowym na świecie jest ropa naftowa, a drugie miejsce zajmuje kawa.
» Wypicie małej czarnej przed aktywnością fizyczną może zmniejszyć ból mięśni nawet o połowę (za sprawą kofeiny).
» Najwięcej kawy piją Amerykanie, Brazylijczycy i Niemcy.
» Kawa poprawia pamięć.
» Wypicie 100 filiżanek kawy w ciągu dnia może doprowadzić do śmierci.
» Ziarna kawy są owocami, a konkretnie jagodami.
» Kawa daje efekt pobudzenia, gdy pijemy ją między tymi godzinami.