Połączenie delikatnego biszkoptu z orzeźwiającą masą jabłkową i słodkim kremem śmietanowym to Jambalaja. Smakowite ciasto już wielokrotnie gościło w mojej kuchni. Domownicy, goście i znajomi byli zachwyceni jego smakiem i wyglądem. Zawsze, gdy trafia na stół, każdy czeka na swoją porcję. Warto skosztować tego deseru, bo wszystkie trzy warstwy grają razem popisowo.
Podczas przyjęć, spotkań rodzinnych czy innych uroczystości, na stole zazwyczaj królują różne rodzaje wypieków. Mało kto zainteresuje się ciastkami, skoro na parterze jest taka pokusa. Po Jambalaję wszyscy sięgną w pierwszej kolejności. Robi olbrzymie wrażenie i nie sposób jej się oprzeć. Klasyczny biszkopt z galaretką jabłkową i masą śmietankową smakuje obłędnie. Będzie hitem każdej imprezy. Przepis jest bardzo łatwy, więc deser zrobisz samodzielnie, bez dodatkowych rąk. Wystarczą proste składniki i podstawowe narzędzia kuchenne, aby stworzyć niepowtarzalny wypiek.
Przepis na ciasto Jambalaja
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
Masa jabłkowa:
750 ml wrzącej wody
2 galaretki (np. zielone)
2 kg jabłek
Krem:
250 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
Wykonanie:
Na biszkopt: białka miksujemy na sztywno, bez przerwy ucierając, dosypujemy partiami cukier (powinien się roztopić). Przekładamy żółtka – jedno po drugim i mieszamy robotem na spójną masę. Dodajemy do niej mąkę pszenną i kukurydzianą – obie przesiane przez sitko. Starannie mieszamy i przelewamy ciasto do kwadratowej blaszki (24 x 24 cm) wyścielonej pergaminem. Pieczemy biszkopt w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C przez 20-25 min (do tzw. suchego patyczka).
Galaretki roztapiamy w ukropie, odstawiamy. Jabłka obieramy i ścieramy. Przelewamy do nich galaretkę i odkładamy do delikatnego zastygnięcia.
Na upieczonym cieście biszkoptowym rozprowadzamy tężejącą galaretkę z jabłkami.
Zimny serek mascarpone i kremówkę miksujemy na sztywną masę. Smarujemy nią cały wierzch deseru. Chłodzimy go przez kilka godzin w lodówce. Smacznego.