Smażysz mielone i masz całą kuchenkę w tłuszczu? Czas z tym skończyć raz na zawsze! Ten patent sprawi, że kuchenka będzie czysta jak łza. Co trzeba zrobić? Sprawdź.
Kotlety mielone to jedno z najczęstszych i najbardziej popularnych dań obiadowych. Królują one w naszej polskiej kuchni, ale smażenie ich nie należy do najprzyjemniejszych. Chociażby z tego względu, że cała kuchenka jest w kropelkach tłuszczu, który pryska na wszystkie strony. Na szczęście istnieje na to świetny i skuteczny patent. Wystarczy… papier do pieczenia! Jak to działa? Odpowiadamy poniżej.
Papier do pieczenia i kotlety mielone jako duet idealny – dlaczego to działa?
Papier do pieczenia słynie ze swoich właściwości nieabsorbujących tłuszcz. Dlatego doskonale sprawdzi się jako „ochroniarz” przed pryskającym tłuszczem na kuchenkę. Jego wysoka odporność na duże temperatury sprawia, że można bez problemu stosować go na patelnię. Nie bój się, nie wpłynie to w żadnym stopniu na smak kotletów. Jak go stosować?
Odetnij wymierzony, okrągły kawałek papieru do pieczenia. Tak, aby pokrył całą powierzchnię patelni. Nożyczkami zrób kilka drobnych nacięć po bokach papieru, wtedy para spokojnie będzie mogła uchodzić. Wyłóż ją dokładnie na patelnię, rozgrzej smalec, a następnie smaż kotlety. I gotowe, efekty zobaczysz wręcz od razu, a sprzątanie kuchenki odejdzie w zapomnienie.