Wypróbuj przepis na miękką, soczystą i wyrazistą w smaku pierś z kurczaka. W tej lekkostrawnej wersji posmakuje każdemu. Tym razem nie zostanie otoczona w grubej panierce i usmażona na oleju, tylko ugotowana w mleku i bulionie drobiowym. Pokrojona w plastry, w towarzystwie ziemniaków i bukietu surówek uświetni każde przyjęcie. A w dni powszednie możesz jeść ją z pieczywem lub zabierać kanapki do pracy. Kurczak zawiera mało tłuszczu i sporo białka, więc prędko nie poczujesz się głodny.
Trik na idealną soczystość mięsa
Mięso drobiowe po ugotowaniu wyjmij odpowiednim narzędziem z naczynia i odstaw je na moment, by nieco „odetchnęło”. Tak sprawisz, że porcja stanie się soczystsza. Jak to możliwe? Otóż soki, które w trakcie obróbki cieplnej rozeszły się w środku, będą mogły znów odłożyć się w tkance mięśniowej.
Z setek przepisów na kurczaka, ten jest jednym z najłatwiejszych i najmniej pracochłonnych. Wystarczy tylko zamarynować mięso, ugotować i gotowe. Dokładną instrukcję przygotowania aromatycznego kurczaka znajdziesz poniżej.
Przepis na gotowaną pierś z kurczaka
Składniki na 3 porcje:
pół kg piersi kurczaka bez skóry,
wywar drobiowy,
200 ml mleka (3,2%),
majeranek,
pieprz,
sól,
4 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Do garnka wlewamy wywar i mleko, solimy i zanurzamy w środku mięso. Dorzucamy zmiażdżony czosnek, zagotowujemy. Od tego momentu ustawiamy mniejszą moc ognia i gotujemy wszystko przez 20 minut.
Gotową porcję wyjmujemy z wody, odcedzamy i studzimy. Kroimy na plastry i podajemy.