Naleśniki to jeden z najsmaczniejszych wynalazków. Poskromią apetyt każdego łasucha i jednocześnie zaskoczą smakiem, zwłaszcza jeśli przygotujesz je według tego przepisu. Jest bardzo prosty i składa się z 3 kroków. Naleśniki nadziej słodkim serkiem i polej sosem wiśniowym. Podczas degustacji każdy na pewno zwróci uwagę na małe, ciemne ziarenka w plackach. To jest właśnie ich sekret.
Ciemne drobinki odmienią wygląd i smak naleśników
Farsz do naleśników składa się z białego sera, bogatego w wapń i białko. Nic tak bardzo nie uszlachetnia jego smaku jak wanilia, więc powinna do niego dołączyć koniecznie. Tak będzie i tutaj. Gotowe nadzienie wyląduje na naleśnikach. Podczas przyrządzania wsyp do ciasta w misce suchy mak, a poprawisz efekt.
Ziarenka bez problemu rozprowadzisz po całej masie naleśnikowej. Potem gotową odstaw na 25-30 minut. Przed smażeniem ponownie ją zamieszaj, bo mak pewnie osiadł na dnie naczynia.
Przepis na naleśniki z dodatkiem maku
Lista składników:
Ciasto:
250 ml mleka
200 g mąki
3 łyżki maku
3 jajka
odrobina soli
2 łyżki oleju rzepakowego
250 ml wody
Farsz:
300 g śmietanki 36%
pół kg tłustego białego sera
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sos:
3 łyżki cukru
400 g mrożonych wiśni
Dodatkowo:
olej do smażenia
prażone płatki migdałów
Wykonanie:
Wszystkie 7 składników na ciasto łączymy ze sobą w misce, odkładamy na pół godziny.
Ser mieszamy z kremówką i aromatem waniliowym.
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i wykładamy porcję ciasta chochlą, smażymy z dwóch stron i wykładamy gotowego naleśnika na talerz. Tak samo smażymy kolejne placki – do czasu, aż skończy się masa w misce.
Na sos: do rondelka przekładamy mrożone wisienki, słodzimy je i podgrzewamy, aż uwolnią sok. Nadmiar można odlać, a wtedy sos będzie gęściejszy. Wiśnie blendujemy na gładki mus.
Na naleśnika kładziemy twarogowe nadzienie, zawijamy i polewamy go sosem. Dekorujemy podprażonymi migdałami i serwujemy.