REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTe naleśniki są jak ambrozja. Stoi za tym mój tajemny dodatek

Te naleśniki są jak ambrozja. Stoi za tym mój tajemny dodatek

naleśniki
fot. screen Youtube / @Chayniy_domi

 Naleśniki to jeden z najsmaczniejszych wynalazków. Poskromią apetyt każdego łasucha i jednocześnie zaskoczą smakiem, zwłaszcza jeśli przygotujesz je według tego przepisu. Jest bardzo prosty i składa się z 3 kroków. Naleśniki nadziej słodkim serkiem i polej sosem wiśniowym. Podczas degustacji każdy na pewno zwróci uwagę na małe, ciemne ziarenka w plackach. To jest właśnie ich sekret.

REKLAMA

Ciemne drobinki odmienią wygląd i smak naleśników

Farsz do naleśników składa się z białego sera, bogatego w wapń i białko. Nic tak bardzo nie uszlachetnia jego smaku jak wanilia, więc powinna do niego dołączyć koniecznie. Tak będzie i tutaj. Gotowe nadzienie wyląduje na naleśnikach. Podczas przyrządzania wsyp do ciasta w misce suchy mak, a poprawisz efekt.

Ziarenka bez problemu rozprowadzisz po całej masie naleśnikowej. Potem gotową odstaw na 25-30 minut. Przed smażeniem ponownie ją zamieszaj, bo mak pewnie osiadł na dnie naczynia.

Przepis na naleśniki z dodatkiem maku

Lista składników:
Ciasto:
250 ml mleka
200 g mąki
3 łyżki maku
3 jajka
odrobina soli
2 łyżki oleju rzepakowego
250 ml wody

REKLAMA

Farsz:
300 g śmietanki 36%
pół kg tłustego białego sera
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sos:
3 łyżki cukru
400 g mrożonych wiśni

Dodatkowo:
olej do smażenia
prażone płatki migdałów

REKLAMA

Wykonanie:
Wszystkie 7 składników na ciasto łączymy ze sobą w misce, odkładamy na pół godziny.

Ser mieszamy z kremówką i aromatem waniliowym.

Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i wykładamy porcję ciasta chochlą, smażymy z dwóch stron i wykładamy gotowego naleśnika na talerz. Tak samo smażymy kolejne placki – do czasu, aż skończy się masa w misce.

REKLAMA

Na sos: do rondelka przekładamy mrożone wisienki, słodzimy je i podgrzewamy, aż uwolnią sok. Nadmiar można odlać, a wtedy sos będzie gęściejszy. Wiśnie blendujemy na gładki mus.

Na naleśnika kładziemy twarogowe nadzienie, zawijamy i polewamy go sosem. Dekorujemy podprażonymi migdałami i serwujemy.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA