REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyPołóż w szafce. Mole spożywcze już nigdy nie wrócą

Połóż w szafce. Mole spożywcze już nigdy nie wrócą

mole spożywcze
fot. screen Youtube / Schlaue Tricks

Mole spożywcze w kuchni i spiżarni to nic dobrego. Powodują straty w sypkich produktach zbożowych czy bakaliach. Gdy się do nich dorwą, jesteśmy zmuszeni wyrzucić zainfekowane produkty na śmietnik, jednocześnie tracąc pieniądze. Jeśli zobaczysz owady przypominające ćmy w swojej szafce kuchennej, działaj szybko i kompleksowo. Wypróbuj ten niezawodny sposób na walkę z molami spożywczymi, a wytępisz wszystkie w ciągu 1 doby.

REKLAMA

Dlaczego mole kuchenne pojawiają się w naszych domach?

Obecność moli spożywczych w domu wcale nie musi oznaczać, że panuje w nim nieporządek, a w szafkach kuchennych zalega brud i kurz. Mole możesz przynieść do mieszkania prosto ze sklepu np. w opakowaniu z ryżem. Zaniepokoić powinny cię otwory w paczce, pajęczynki czy większe grudki (zbrylenia) w mące czy kaszy.

Aby uniknąć takiej „niespodzianki” warto przyjrzeć się produktowi w sklepie lub w domu, jeszcze przed umieszczeniem go w spiżarni. Warto przesypać żywność z papierowej czy plastikowej torebki do słoika z pokrywką. Inaczej larwy moli przejdą z jednego produktu na drugi i kolejny, a wkrótce molowa inwazja obejmie już całą spiżarnię.

Jak okiełznać mole kuchenne?

Do miseczki wsyp 4 łyżki sody oczyszczonej, 1 łyżkę mąki i wstaw mieszankę do szafki kuchennej, w której trzymasz sypkie produkty spożywcze. Zapach mąki zwabi owady, ale soda to dobry środek zwalczający te szkodniki. Jak na nie działa? Ma właściwości zasadowe, czego mole nie akceptują. W związku z tym stracą zainteresowanie twoimi produktami żywnościowymi.

REKLAMA

Inne sposoby na mole

Omacnica spichrzanka nie toleruje zapachu liści laurowych. Gdy go poczuje, natychmiast się odsuwa i szuka innego lokum. Chcąc pozbyć się fruwających szkodników, warto do każdego słoiczka czy opakowania z płatkami, mąką czy nasionami roślin strączkowych włożyć 1 listek laurowy. Spokojnie, przyprawa w żaden sposób nie wpłynie na smak czy właściwości produktów. Porządnie zabezpieczy je przed molami. Alternatywą dla liści jest ziele angielskie, ale lepiej, jeśli położysz aromatyczne kulki obok słoików z zapasami, a nie bezpośrednio w nich.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA