ShareInfo.plKulinariaNa Wigilię podam pierogi sernikowe. Smak zasługuje na medal

Na Wigilię podam pierogi sernikowe. Smak zasługuje na medal

pierogi sernikowe
fot. screen Youtube / @Alena_nabis / Pixabay

Pierogi to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań mącznych. Wytrawne, jak i słodkie warianty zachwycają smakiem. Latem zwykle sięgamy po pierogi z owocami, a jesienią i zimą wolimy raczej sycące farsze – na słono. Gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, najczęściej decydujemy się przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Na świątecznym stole obok nich na pewno znajdzie się też coś słodkiego, np. sernik. Gdy połączysz obie potrawy w jedną, otrzymasz fenomenalne pierogi sernikowe. One zachwycą wszystkich.

Pierogi z farszem sernikowym będą przebojem na odświętnym stole

Po kolacji wigilijnej zawsze przychodzi ochota na coś słodkiego. Zamiast sernikiem poczęstuj rodzinę domowymi pierogami na słodko. Pachnące wanilią wypełnienie posmakuje nawet miłośnikom klasycznego sernika. Zawiera nawet rodzynki i skórkę z cytrusów. Jeśli masz obawy, że świąteczny sernik podczas pieczenia opadnie lub się przypali, zrób dużo prostsze pierogi. To pewniak, który zawsze się udaje.

Jak zrobić pierogi sernikowe? Przepis krok po kroku

Składniki:
300 g mąki,
150 ml ciepłej wody,
1 niewielkie jajko,
odrobina soli,
1 łyżka masła,
500 g białego sera,
1 żółtko,
2 garści rodzynek,
esencja waniliowa,
2 łyżki cukru,
kandyzowana skórka pomarańczowa,
skórka z cytryny.

Wykonanie:
1. Rodzynki zalej wodą, odstaw na pół godziny.

2. Mąkę przesiej na stolnicę, lekko osól, dodaj jajko, rozpuszczone masło i bardzo ciepłą wodę. Zagniataj ręcznie gładkie i sprężyste ciasto. Zapakuj je w folię i na moment odstaw.

3. Na farsz: zmiel ser, dodaj do niego cukier, żółtko, wanilię i obie skórki z cytrusów, wymieszaj składniki. Dodaj odcedzone rodzynki, znów wymieszaj.

4. Ciasto rozwałkuj dość cienko, a potem wycinaj z niego krążki. Na każdym z nich umieszczaj nadzienie i składaj na pół, starannie złącz krawędzie.

5. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 4-5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Wyławiaj je łyżką cedzakową na talerz i podawaj.

ZOBACZ TAKŻE