Kiedy ostatni raz rozmrażałeś lodówkę? Warto to robić przynajmniej dwa razy w roku. Może akurat teraz jest dobry moment, by to uczynić? Większość świątecznych porządków pewnie już za tobą, więc masz czas, żeby zająć się kuchnią. W święta Bożego Narodzenia pewnie trafi do niej mnóstwo potraw, a urządzenie będzie pracować na pełnych obrotach. Musi działać wydajnie, by utrzymać wewnątrz przykładną temperaturę. Wcześniejsze rozmrażanie bardzo ułatwi mu pracę. Lodówki najnowszej generacji rozmraża się szybko i łatwo. Mama pokazała mi trik ze starymi gazetami. Dzięki nim w domu nie ma bałaganu, a rozmrażanie jest dużo prostsze.
Dlaczego warto zastosować stare gazety podczas rozmrażania chłodziarki?
Po pierwsze, gazety papierowe wchłaniają wilgoć powstałą wskutek rozmrażania urządzenia. Papierowy materiał zabezpieczy posadzkę czy półki w chłodziarce.
Po drugie, gazety spełnią rolę izolacji termicznej – doskonale utrzymają optymalną temperaturę. Można otulić nimi produkty spożywcze – dzięki temu będą się wolniej ogrzewać.
Po trzecie, makulatura pomaga zachować ład. Możesz ustawiać na niej jedzenie i nie martwić się o to, że zacznie z nich wyciekać np. sos, który zabrudzi powierzchnię.
Ponadto gazety to tania i ekologiczna strategia. Mając do dyspozycji stare czasopisma, możesz zrezygnować z używania listków ręcznika kuchennego.
Jak rozmrozić lodówkę?
Produkty spożywcze wynieś w chłodniejsze miejsce, np. na balkon, a wcześniej odpowiednio je ochroń.
Zajmij się posadzką: pod lodówkę podłóż kilka warstw gazet lub ręczniki (wciągną wyciekającą wodę). Aby ponaglić proces rozmrażania warto umieścić wewnątrz naczynie z ciepłą wodą.
Zabierz się za czyszczenie wnętrza: jak tylko lód stopnieje, umyj chłodziarkę w środku miksturą z octu i wody (połączone pół na pół). Zwalczy zarazki, brud i brzydki zapach. Na koniec dokładnie osusz sprzęt i podłącz do prądu.
Czytaj też: Włóż to do lodówki i pożegnaj brzydki zapach. Fenomenalny trik