Dom opanowały mole spożywcze? To wyjątkowo uciążliwe szkodniki, które najbardziej lubią ukrywać się w opakowaniach z płatkami, mąką, bakaliami i innymi sypkimi składnikami. Jak pozbyć się szkodników i odzyskać kontrolę nad kuchnią? Gdy zobaczysz fruwające owady przypominające ćmy, od razu reaguj. Nie musisz sięgać po inwazyjne środki chemiczne ze sklepu. Posmaruj tym kawałek kartonu i połóż go w szafce. To najlepsza pułapka na mole spożywcze.
Jak zrobić pułapkę na mole?
Kawałek tektury posmaruj kilkoma łyżkami miodu – jego zapach zadziała na owady jak magnez. Przynętę umieść tam, gdzie zwykle widujesz owady, np. w spiżarni obok opakowań z makaronem. Kiedy osobniki zlecą się do pachnącej słodyczy, usiądą na niej i zabraknie im sił, by się odkleić. Zamiast miodu możesz użyć innej słodkiej i lepkiej substancji.
Jak zapobiec ponownej inwazji moli w domu? Odstrasz je zapachami
Mole spożywcze nie lubią niektórych zapachów. Do odpędzenia szkodników wykorzystaj:
✓ liście laurowe (kilka sztuk wrzuć do opakowań z suchymi nasionami roślin strączkowych czy kaszą jęczmienną);
✓ suszoną lawendę (włóż ją do materiałowych woreczków i umieść w strategicznych miejscach w domu);
✓ olejki eteryczne (kilkoma kroplami olejku np. eukaliptusowego, cytrynowego, zwilż waciki kosmetyczne i połóż je w miejscach, w których przebywają mole);
✓ goździki (ich wyrazisty aromat odstrasza mole).
Czytaj też: Jak pozbyć się pajęczaków z domu? Skuteczne sposoby na pająki