Okres świąteczny kojarzy się wielu ludziom z cytrusami. Późną jesienią i zimą możemy spotkać w sklepie świeże mandarynki i pomarańcze. Chętnie kupujemy kilka sztuk do domu, aby cieszyć się ich słodko-kwaśnym smakiem. Po zjedzeniu miąższu skórkę przeważnie wyrzucamy na śmietnik. To błąd. Odpad jest funkcjonalny i można z niego stworzyć niecodzienną świecę zapachową.
Jak zrobić świecę z pomarańczy?
Przygotuj:
✓ olej roślinny,
✓ 1-2 pomarańcze,
✓ zapalniczkę,
✓ nóż.
Metoda przygotowania świeczki zapachowej
1. Przetnij owoc na dwie równe części.
2. Nożem przejedź po brzegach, starając się wyciąć miąższ ze skórki.
3. Przy pomocy widelca wyciągnij wnętrze pomarańczy – rób to delikatnie, aby pozostawić wewnętrzną łodyżkę (to będzie knot świeczki).
4. Jeśli owoc jest już wypatroszony, wlej do wnętrza olej lub oliwę z oliwek. Tłuszcz zostaw w spokoju na niecałą godzinę.
5. Następnie weź zapalniczkę i podpalaj łodygę przez 2-3 minuty.
Stworzyłeś świeczkę zapachową, która wypełni obłędnym zapachem całe mieszkanie. Chroń świeczkę przed małymi dziećmi czy zwierzętami domowymi i miej ją często na oku.
Inny patent na wykorzystanie skórek pomarańczy – lodówka
Zawsze gdy otwierasz lodówkę czujesz nieprzyjemny zapach? Kilka skórek z pomarańczy i trochę sody oczyszczonej umieść na małym talerzyku, a potem wstaw do chłodziarki. Oba składniki od razu zaczną działać. Soda pochłonie niemiłą woń, a olejki eteryczne obecne w skórce cytrusa zapewnią przyjemny, rześki zapach we wnętrzu urządzenia. Jednocześnie pozbędziesz się z lodówki nadmiaru wilgoci – skutecznie wciągnie ją soda. Poznaj też inne zastosowanie skórki od pomarańczy.