skórka pomarańczy
fot. Pixabay

Cytrusy to bardzo zdrowe owoce o wyjątkowym, orzeźwiającym smaku. Jesień i zima to okres, w którym spożywamy ich znacznie więcej, ponieważ kosztują mniej, a my chcemy wzmocnić swoją odporność. Po zjedzeniu pomarańczy większość osób po prostu wyrzuca skórkę do kosza. Okazuje się, że ma ona kilka praktycznych zastosowań.

Skórka z pomarańczy, jak i z pozostałych cytrusów ma nie tylko przyjemny zapach, ale także działanie bakteriobójcze. Możecie zrobić z niej domowe środki czyszczące plamy i osady oraz skutecznie radzące sobie z pleśnią.

Jak zastosować skórkę pomarańczy w domu?

Jeżeli chcielibyście pozbyć się plam ze zlewu, wypróbujcie patent ze skórką z pomarańczy. Wystarczy, że przetrzecie nią umyty zlew, a po osadach nie będzie śladu. W przypadku większych zabrudzeń zastosujcie skórkę pomarańczy maczaną w soli. Taki środek poradzi sobie również z osadami łazienkowymi i nieczystościami na desce do krojenia.

Patent na lśniące naczynia
Z kolei skórka pomarańczy wrzucona do zmywarki sprawi, że naczynia nabiorą ładnego połysku bez śladu osadu. Skórka z cytrusa i kilka łyżek soli pomogą także zwalczyć osad z dzbanka do kawy. Należy wrzucić je do naczynia, zamknąć, a potem kilkukrotnie potrząsnąć (wykonując energiczne, okrężne ruchy).

Uniwersalny środek czyszczący
Skórka pomarańczowa może być również uniwersalnym środkiem czyszczącym. Wystarczy umieścić ją w słoiku z octem i odstawić na 7 dni. Następnie płyn przelać do butelki ze spryskiwaczem i stosować do czyszczenia kuchni oraz łazienki. Woń octu nie będzie mocno wyczuwalna, ponieważ przyćmi go zapach cytrusów.

Dodatek do dań
Skórkę z pomarańczy możecie użyć jako dodatku do napojów albo jako przyprawy. Jednak najlepiej sięgnijcie po skórkę z owoców ekologicznych, gdyż nie zawiera tyle substancji chemicznych. Opcjonalnie skórkę ze zwykłego cytrusa możecie przed obraniem starannie wyszorować, a na koniec sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu większość substancji zabezpieczających produkt przed pleśnieniem zostanie usunięta. Skórkę z owocu możecie dodać do kawy czy herbaty, dzięki czemu będą miały orzeźwiający zapach. Aby przygotować aromatyczną przyprawę, skórkę po wysuszeniu zmielcie na proszek i połączcie z solą lub pieprzem. Możecie ją dodawać do koktajli lub innych napojów.

Domowy odświeżacz powietrza
Na bazie skórki pomarańczowej możecie zrobić domowy odświeżacz powietrza. Skórki włóżcie do garnka z wodą, dorzućcie laskę cynamonu, odrobinę ekstraktu z wanilii, dwie łyżki octu i zmielone goździki. Wszystko zagotujcie. Możecie stosować do odświeżania powietrza.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę