Aby zagęścić sos, wcale nie musisz sypać do niego kilku łyżek białej mąki. Jeśli chcesz uniknąć tego dodatku lub nie masz go w domu, z zagęszczeniem poradzisz sobie w inny sposób. Sos zyska konsystencję, o jakiej marzysz i będzie dobrze smakować.
Czym zagęścić sos, jeśli nie mąką?
Zazwyczaj kucharze dodają do sosów mąkę pszenną. Jest uniwersalna i ma neutralny smak. Rządzi w większości potraw kuchni polskiej. Chociaż sos można też zagęścić mąką kartoflaną, kukurydzianą, a nawet żytnią. Warto ją wcześniej napowietrzyć. Przesiewając ją przez sitko do miski, sprawisz, że wszelkie grudki znikną. Zalej ją wodą, zamieszaj i przelej do gorącego sosu, a potem znów wymieszaj i chwilę pogotuj.
Jak zagęścić sos? Wykorzystaj ziemniaki
Sosy mięsne lub warzywne możesz zagęścić ziemniakami. Zetrzyj je na małych oczkach tarki. Wcześniej je ugotuj. Dzięki nim sos będzie mniej wodnisty.
Inny sposób na zagęszczenie sosu – masło lub jajka
Masło
1-2 łyżeczki chłodnego masła dodaj do sosu pod koniec gotowania. Będzie mieć gładszą teksturę i przyjemny smak.
Jajka
Ten sposób na zagęszczenie sosu polega na dodaniu do niego żółtka. Na początku musisz je rozbełtać w szklance czy misce, a późnej zahartować kapką gorącego sosu. Przelej żółtka do reszty sosu i mieszaj wszystko, jednocześnie gotując na niewielkim gazie.